Roskam Grafmonumenten – Bijzonder, uniek en persoonlijk

Gesponsord bericht

Roskam Grafmonumenten – Bijzonder, uniek en persoonlijk. Het is bijna tien jaar geleden dat Anne-Matthijs begon met het verwerkelijken van zijn droom. Iets betekenen voor mensen in rouw met het maken van bijzondere grafmonumenten. Zeker in het begin maar ook nu krijgt hij nog vaak de vraag: hoe ben je hier zo bijkomen om dit te gaan doen?

De vorming van het complete antwoord begon denk ik al vele jaren daarvoor. Door ervaringen rondom sterven merkte ik dat ik het mooi vond om iets te kunnen betekenen voor nabestaanden. Een troostend of bemoedigend gesprek, iets praktisch kunnen doen of bijvoorbeeld orgelspelen tijdens de uitvaart.

Het is mooi om iets van waarde te mogen betekenen voor de nabestaanden.  En zo ging ik vaker nadenken of het vak uitvaartbeleider iets voor mij zou kunnen zijn. Maar in combinatie met jonge kinderen en mijn vrouw die toen onregelmatig werkte, was dat verre van ideaal.

Werken met mensen in rouw

Toch bleef werken met mensen in rouw bleef mijn aandacht hebben. In die periode was ik werkzaam in een prachtige keukenzaak, waar de klant en de creativiteit centraal stonden. De wensen van een klant zo goed mogelijk vertalen in een mooi ontwerp, dat vond ik mooi. In een gesprek met een goede vriend over wel of niet werken in de uitvaartbranche, zei hij: “waarom ga je niet iets met grafmonumenten doen. Je bent creatief, je kan iets voor de mensen betekenen in de moeilijke periode waar ze in zitten en je kan je eigen agenda invullen.”

En dat was de start om te onderzoeken wat deze branche te bieden, of juist niet. Want dat ik zelfstandig hierin wilde werken en het verschil wilde maken ten opzichte van de traditionele markt, dat was voor mij helder.

Mensen zijn allemaal verschillend, iedereen is uniek. Prachtig is dat. En al snel ging ik merken en zien: vreemd eigenlijk, dat zoveel verschillende mensen toch allemaal onder gelijk uitziende stenen begraven worden. De kleurigheid en veelzijdigheid van de mensen zou ook zichtbaar moeten zijn bij de blijvende herinneringen op een begraafplaats. Er is zoveel mogelijk, er kan zoveel gemaakt worden tegenwoordig met zoveel uiteenlopende materialen, hoe mooi is dat? Daar wilde ik graag mee aan de slag, om dat te realiseren; grafmonumenten die iets vertellen over de overledene en die van waarde zijn voor hen die achterbleven.

Een voorbeeld op de foto hiernaast van twee gerealiseerde opdrachten, modern en klassiek naast elkaar. En toch is er een overeenkomst: in beide ontwerpen zitten voor de familie waardevolle en persoonlijke keuzes. Eén daarvan is een persoonlijk beeld(je). Bij het klassieke monument is het beeldje nagetekend en vervolgens gestraald in de steen en bij het andere monument daadwerkelijk opgenomen in het geheel.

Persoonlijk contact thuis

Om de mensen goed te leren kennen heb ik er voor gekozen om bij de mensen thuis te komen. Daar is het vertrouwd en komen er veelal meer herinneringen naar boven dan tijdens een gespannen bezoek aan een showroom. Veel persoonlijke dingen ontdek ik tijdens gesprekken, door wat er gezegd wordt of door wat ik zie. Waardevolle informatie voor een goed ontwerp van het monument.

Een monument kan bijzonder, uniek, persoonlijk of wat voor naam je het wilt geven worden door vormgeving, materiaal keuze of bijvoorbeeld tekst. Ik hoor regelmatig in de wandelgangen “dat zal dan ook wel wat kosten”. Blijkbaar wordt iets unieks toch vaak gekoppeld aan kostbaar. Natuurlijk komt dat wel voor, door materiaalkeuzes die kostbaarder zijn, maar de praktijk leert dat iets bijzonders echt niet (veel) meer kost dan een zogenaamd standaard grafmonument. Natuurlijk gebeurt het wel eens dat het ontwerp boven de begroting/budget van de familie uitkomt. Dan gaan we gewoon samen kijken hoe we andere keuzes kunnen maken en toch heel dicht bij het ontwerp kunnen blijven waarover de nabestaanden samen een goed gevoel hebben.

Meer informatie over Roskam Grafmonumenten, bezoek dan onze bedrijvengids, u vindt hier ook de contactgegevens. 

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: Grafmonument herinneringsmonument Herinneringsproducten nabestaanden overlijden