De herinnering aan een overledene levend houden

Als iemand is overleden, willen we niets liever dan diegene zo dicht mogelijk bij ons houden. Dit doen we op verschillende manieren, maar soms is ook dat moeilijk. Hoe kun je de herinnering aan een overledene levend houden, zonder daar aan onderdoor te gaan? Wij geven je onze tips.

  • Praten over de overledene

Sommigen willen niets liever dan praten over de overledene, maar anderen kunnen het niet omdat het verdriet nog te groot en te rauw is. Alles heeft tijd nodig. Praten over de overledene kan wel helpen om het verlies een plek te geven en ruimte aan de emoties te geven. Misschien lukt dat niet meteen, maar na een tijdje kan dat helpen in het verwerkingsproces.

  • Een speciale herdenkingsplek inrichten

Een klein altaartje, een mooi hoekje op een kast of in een kast, een mooie plek in de tuin, een plek in het park waar de overledene vaak kwam: allemaal mogelijkheden om de overledene te herdenken en dichtbij te voelen. Je kunt plekjes thuis inrichten met mooie foto’s of persoonlijke spullen van de overledene. Bijzondere plekken buiten kun je inrichten door er een mooie steen neer te leggen, een boompje te planten of  bloemen neer te leggen om op die manier een mooie herinneringsplek te maken.

  • Zelf iets maken

Ben je zelf creatief of heb je misschien een familielid of bekende die creatief is? Dan kun je zelf iets creëren of laten maken om de herinnering aan een overledene levend te houden. Zo kun je een mooie fotocollage of een speciaal fotoboek maken. Als je goed kunt tekenen of schilderen, zou je zelf een kunstwerk kunnen maken dat jou aan de overledene doet denken. Je kunt van overhemden, doeken, bedspreien of andere stoffen die bij de overledene hoorden een mooie quilt maken. Er zijn veel mogelijkheden. Zo zou je bijvoorbeeld ook een mooi gedicht of verhaal kunnen schrijven. Ben je muzikaal? Dan kun je misschien wel een mooi liedje over jouw dierbare schrijven.

  • Herinneringssierraad

Droeg de overledene sieraden? Dan zou je deze misschien bij je kunnen dragen. Zijn ze te groot? Wellicht kun je ze dan samenvoegen en er een mooi herdenkingssieraad van kunnen laten maken. Op die manier heb je iets van de overledene wat je altijd bij je kunt dragen.

  • In naam van jouw overleden dierbare

Misschien zette  jouw overleden dierbare zich in voor een goed doel of voor een vereniging. Je zou in zijn of haar naam hier iets voor kunnen doen. Je kunt vrienden en bekenden vragen om een bedrag te doneren en dat weer doorgeven aan het goede doel waar de overledene affiniteit mee had. Misschien was hij of zij wel zo betrokken bij een vereniging dat ze een plek rondom of in het verenigingsgebouw naar hem of haar willen vernoemen. Het is goed om naar deze mogelijkheden te kijken, omdat je jezelf en mensen om je heen de overledene zo laat herdenken.

de herinnering aan een overledene levend houden
Er zijn veel manieren om een overledene te herdenken.

  • Jaarlijkse herdenkingsmomenten

Er zijn veel families die elk jaar op de verjaardag of sterfdag samenkomen om zo de overledene te herdenken. Ze spreken over deze persoon, bekijken samen foto’s of filmpjes en huilen en lachen samen. Vlak na het overlijden kan dit moeilijk zijn omdat het verdriet nog zo vers is. Naarmate de tijd verstrijkt kunnen dit heel fijne samenkomsten zijn, want iedereen is beter in staat om met een glimlach terug te kijken.

  • De overledene schrijven

Soms hebben nabestaanden er veel baat bij om aan de overledene te schrijven. Je geeft hiermee ruimte aan je gevoelens en emoties. Dat kan goed helpen bij de verwerking. Op die manier hou je de herinnering aan een overledene levend, omdat deze nog steeds deel uitmaakt van jouw leven. Je deelt dingen die belangrijk voor jou zijn en hebt zo het gevoel dat de overledene nog bij je is.

Er zijn veel mogelijkheden om de herinnering aan een overledene levend te houden. Wij werken ook samen met ondernemers die jou daarmee kunnen helpen, door bijvoorbeeld een mooi kunstwerk te maken. Klik hier voor meer informatie. Eén ding is bij iedereen bekend: iemand is pas écht overleden als niemand meer over hem of haar praat.

Geplaatst in categorie: Artikelen Rouwen

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis ceremonie condoleance crematie Dood Gedenkplaats Herdenken herdenkingsplek herinneringsfotografie Herinneringsproducten nabestaanden nazorg rouwen rouwverwerking uitvaart Uitvaart-Platform.nl verdriet verlies