Wat zijn de mogelijkheden bij het kiezen van een kist?

De tijd dat iedereen in dezelfde kist begraven werd, is al lang voorbij. Sober en eenvoudig maakt plaats voor zelfgeschilderde kisten of ook helemaal van deze tijd, de moderne ecologische kist. De keuze is divers en enorm. Wat zijn de mogelijkheden bij het kiezen van een kist voor een uitvaart? Wij geven u graag wat tips.

Een kist uitzoeken is een belangrijk onderdeel van een uitvaart. Een uitvaartkist sluit aan bij een uniek leven en ieders persoonlijke stijl. Het biedt troost en draagt bij  aan het verwerken van het verlies.

Kist laten bedrukken:

Het is mogelijk om te kiezen voor een kist die helemaal bedrukt wordt naar de wensen van de overledene of nabestaanden. De uitvaartkisten kan men geheel naar wens  bekleden met printfolie met een afbeelding naar keuze. Hield de overledene bijvoorbeeld enorm veel van gitaar spelen of was hij of zij dol op dure merken zoals bijvoorbeeld Louis Vuitton? Dan zou u ervoor kunnen kiezen om een kist te laten bedrukken in die stijl. Erg persoonlijk!

Bron: Kistontwerp.nl

Basis kist verven of erop schrijven:

Het kan zijn dat u zelf een persoonlijke kist wilt maken. De nabestaanden kunnen de grafkist beschilderen. Met gewone verf maar ook een mooi idee is onder andere schoolbordverf, waardoor dierbaren nog een persoonlijke boodschap kunnen achterlaten. Het laten verven of zelf verven kan een mooi onderdeel zijn in de rouwverwerking. Kinderen worden hier vaak ook bij betrokken. Een mooie handafdruk als laatste groet siert de kist en heeft wederom een mooie persoonlijke uitstraling. Kiest u ervoor om de kist helemaal zelf te maken dan moet u wel rekening houden met wat regeltjes;

  • Binnenmaat: de eigen lichaamslengte plus 15 cm en 55 en 40 cm voor de breedte respectievelijk hoogte
  • Buitenmaat: 75 x 55 x 205 cm
  • Materialen als kunststof, glas, karton of zink zijn niet toegestaan
  • Metalen grepen moeten van buitenaf te verwijderen zijn
  • Gladde bodem
  • Vraag de exacte regels na bij de desbetreffende begraafplaats/crematorium

Bron: GvR Afscheidsfotografie

ECO uitvaartmand of eco uitvaartkist

Het komt steeds vaker voor dat men milieubewuster leeft, ook in de uitvaarten zien we dat terug. Er zijn tegenwoordig veel keuzes voor een ecologische kist of mand. Een eco uitvaartmand is gemaakt van 100% natuurlijke producten en ziet er ook uniek uit. Zo ook de kisten, groene uitvaartkisten’ worden gemaakt van FSC-hout uit bossen waar het herplanten van bomen verplicht is. De kisten zijn ongelakt en de bekleding van deze kisten is van katoen.

Bron: Luxe Uitvaartkisten

 

Een luxe uitvaartkist:

U ziet ze tegenwoordig vaker voorbij komen. De witte grote kisten met bijvoorbeeld gouden handvaten. In Amerika, Suriname en ook bij de zigeuners wordt er vaak voor deze kisten gekozen. In sommige culturen wordt de kist dan gedragen door dansers die de overledene naar hun laatste rustplaats brengen. Ook in Nederland wordt er steeds vaker gekozen voor een luxe uitvaartkist. Er zijn diverse kleuren en mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Op deze manier kunt u de kist helemaal persoonlijk naar wens laten maken.

Bron: Luxe Uitvaartkisten

Een lijkwade:

Wilt u liever geen kist? Dan is daar ook een optie voor. Een lijkwade is een prachtige optie bij een begrafenis of een crematie. Een lijkwade is een rechthoekige stof waar de overledene in gewikkeld wordt. Voor de nabestaanden kan dit inwikkelen een prettige en intieme handeling zijn waarmee zij de overledene in deze laatste fase kunnen verzorgen. Wanneer de overledene is opgebaard kunnen de nabestaanden de wade steeds verder sluiten. Dit is een mooi symbool voor het geleidelijke proces van afscheid nemen.

Bron: Chantal Greeven Vormgeving

Daarbij is de keuze voor een lijkwade geheel duurzaam en ecologisch. Een hele mooie optie voor mensen die kiezen voor een natuurlijke uitvaart. Om lijkwaden te kunnen gebruiken zonder een doodskist is het gebruik van een opbaarplank nodig. Opbaarplanken, of draagbaren, zijn een rechthoekige planken of manden waar een overledene op kan worden gelegd en mee gedragen kan worden.

 

Bent u opzoek naar een leverancier voor een kist of lijkwade? Klik hier.

 

Wat zijn de mogelijkheden bij het kiezen van een kist voor een uitvaart? Best wel veel! Dit zijn slechts enkele voorbeelden die wij u geven. Heeft u zelf al nagedacht over wat voor een kist u wilt op uw eigen uitvaart? Dan kunt u dat aangeven in onze Uitvaartkluis. Op deze manier maakt u bij uw nabestaanden kenbaar wat uw uitvaartwensen zijn. Ook alle administratieve- en financiële handelingen die nodig zijn, kunt u vastleggen, zodat u uw nabestaanden heel wat nazorg uit handen neemt.

Geplaatst in categorie: Inspiratie Artikelen Kisten & Lijkwaden

Geplaatst in tags: begrafenis crematie uitvaart