Proosten op het leven bij een uitvaart

Proosten op het leven bij een uitvaart: Het klinkt misschien wat tegenstrijdig als je juist bij elkaar komt voor een begrafenis of crematie. Toch kun je dit ook anders bekijken: je viert dat iemand heeft geleefd en dat deze dierbare persoon in jouw leven is geweest. Dat is zeker een toast waard.

 

Een bakkie en een plakkie

We zien het nog steeds al te vaak: een kopje koffie en een plakje cake bij de uitvaart. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het kan ook anders. Een toast uitbrengen op de overledene of een catering verzorgen is daarbij helemaal niet vreemd. Dit kan natuurlijk in het horecagedeelte waar de afscheidsdienst net heeft plaatsgevonden, maar je kunt er ook voor kiezen om na de uitvaart naar een restaurant, bar of andere locatie te gaan waar je kunt proosten op het leven van de overledene.

Een inzameling in de geest van de overledene

Was de overledene betrokken bij een goed doel of een stichting? Zette hij of zij zich in voor de natuur, kansarme kinderen of andere organisaties die mensen helpen? Een toast op het leven van de overledene kan óók zijn dat je iets organiseert voor de organisatie die de overledene steunde. Je kunt tijdens de uitvaart geld inzamelen of vragen of mensen iets willen overmaken naar de desbetreffende organisatie.

Proosten op het leven op een uitvaart
Proosten op het leven kan ook op een uitvaart

Samen iets ondernemen

Had de overledene een speciale plek waar hij of zij graag kwam? Ondernam deze dierbare persoon graag iets speciaals? Hoe mooi is het om niet alleen de uitvaart te organiseren, maar daarna ook samen een activiteit te doen waarna je kunt proosten op het leven. Een speciale wandeling in het lievelingsbos van de overledene, of naar het museum of een plek gaan waar hij of zij zo graag kwam. Hiermee eer je de overledene en heb je een manier om samen herinneringen op te halen.

Speciale dagen

Proosten op het leven hoeft niet alleen bij een uitvaart. Je kunt op speciale momenten samenkomen: op diens verjaardag, trouwdag of misschien ook wel de dag van overlijden. Op deze momenten houd je iemand in gedachten en herinneringen levend. Dit kan de nabestaanden veel troost en steun bieden. Iemand is immers pas echt overleden als niemand meer over die persoon praat. Door een toast uit te brengen op de overledene, blijft deze levend in hart en herinneringen.

 

Ieder heeft zijn eigen manier van afscheid nemen. Wellicht voel jij je wel prettig bij een kopje koffie of thee en hou je de bijzondere momenten voor jezelf. Er zijn veel manieren om te proosten op het leven bij een uitvaart, maar zorg ervoor dat jij je er prettig bij voelt.

Geplaatst in categorie: Catering Inspiratie Artikelen Nieuws Uitvaart

Geplaatst in tags: afscheid Bitterzoet Dankbaarheid Emoties Feestelijk Gedenken Heden herinneringen Inspiratie Levensviering Liefde Mooie momenten Persoonlijk Positiviteit Proosten rouwen Samenzijn Toekomst Toost Troost uitvaart Verbinding Verleden verlies Viering Vriendschap