Uw urn begraven in de mooiste natuur

Uw urn begraven in de mooiste natuur. Wij spraken onlangs met Natuurwens en vroegen hun een aantal vragen hierover. Aan het woord is Hans de Wilde, directeur van Natuurwens. “De abdijbossen van de Sint Willibrordsabdij bij Doetinchem en de bossen van Landgoed Westerflier bij Diepenheim zijn twee van onze prachtige gebieden. Maar ook, en dat is echt uniek, de bossen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.”

 

Dat is wel een heel bijzonder!

“Dat klopt. De Hoge Veluwe is een van de mooiste natuurgebieden van ons land. Heel veel mensen zijn ooit wel eens in het Park geweest, vaak als kind al, en hebben daardoor een speciale band met het Park. Door de centrale ligging is het ook vanuit heel Nederland goed bereikbaar. Het natuurbegraven van je urn in zo’n mooi gebied, in de vrije natuur, is heel bijzonder.”

 

Uw urn begraven in de mooiste natuurBij Natuurwens is het alleen mogelijk om uw urn te begraven in de mooiste natuur, en geen kisten. Waarom is dat?

“Bij Natuurwens staat de natuur op één. Een groot deel van de opbrengst wordt dan ook geïnvesteerd in natuurbehoud en -ontwikkeling. Want wij willen dat onze kinderen en kleinkinderen ook van de natuur kunnen genieten. Het begraven van een kist in de natuur zou de bodem en boomwortels teveel schaden. Vandaar dat wij alleen voor urnen kiezen.”, aldus De Wilde.

 

Is de focus op natuurbehoud de reden dat natuurbegraven nu zo populair is?

“Dat is één van de redenen. Een andere reden is dat mensen voor Natuurwens kiezen is dat de nabestaanden worden ontzorgd. Zo is het grafrecht eeuwigdurend. Dit betekent in de toekomst geen moeilijke beslissing over verlenging, met de extra kosten die hierbij komen kijken. Ook wat betreft grafonderhoud worden de nabestaanden ontzorgd. Het beheer en onderhoud van de natuurgebieden wordt uitgevoerd door de bosbeheerders.”

 

Hoe zoek je eigenlijk je plekje uit?Uw urn begraven in de mooiste natuur

“Het allerbelangrijkst is de rondleiding. Wij laten dan het natuurgebied zien en vertellen alles over Natuurwens. Zo krijgen belangstellenden een gevoel voor de sfeer en kunnen ze alle vragen stellen die ze misschien nog hebben. Wij nemen hier alle tijd voor. Vaak komen belangstellenden nog een of twee keer terug voordat zij hun plekje kiezen. Er zijn ook zóveel mooie plekken om uit te kiezen! Wij meten vervolgens de plek in, zodat die altijd teruggevonden kan worden. Na het overlijden wordt de urn in het bijzijn van de nabestaanden begraven op de gekozen plek. Dit zijn vaak hele mooie momenten.”

 

Wordt er ook een grafmonument geplaatst?

“Het uitgangspunt bij Natuurwens is dat we de natuur zo natuurlijk mogelijk willen houden. Grafstenen of andere grafmarkeringen passen daar niet bij. De plek wordt alleen gemarkeerd door een eenvoudige veldkei. Een wandelaar zal dit niet opvallen.”

 

Tot slot, wat maakt Natuurwens nou zo uniek?

“Dat is moeilijk in woorden uit te leggen. Pas als je in de natuurgebieden rondloopt zie je hoe uniek en anders het is dan natuurbegraafplaatsen. Onlangs zei iemand tijdens een rondleiding: “Dit is geen begraafplaats, dit is echte natuur!” En zo is het ook: je urn wordt begraven in de vrije, ongerepte natuur. Dat maakt Natuurwens zo uniek.”

 

Wilt u meer informatie zien over Natuurwens bezoek dan onze bedrijvengids, u vindt daar ook de contactgegevens.

Geplaatst in categorie: Nieuws

Geplaatst in tags: afscheid begraafplaats condoleance Crematorium cremeren Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist natuurbegraven nazorg overlijden Palliatieve zorg rouwcentrum rouwkaart rouwverwerking uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn urnen