Gebruiken en rituelen bij een uitvaart op Ibiza

We kennen Ibiza allemaal als het party-eiland, met de vele verhalen over het bruisende nachtleven, de mooie feesten, de heerlijke stranden en de hippie-cultuur. Maar wat zijn eigenlijk de gebruiken en rituelen bij een uitvaart op Ibiza? Het eiland heeft  een rijke cultuur en is veelzijdig. Dat zie je ook terug in de uitvaarten. Wij vertellen je meer over de tradities en de mogelijkheden.

 • Traditionele uitvaartcultuur

Op Ibiza is het gebruikelijk dat een begrafenis of crematie al binnen 24 tot 48 uur na een overlijden plaatsvindt. Dat vinden wij In Nederland vaak nogal snel, maar dat is daar normaal. Ibiza is een Spaans eiland waar de meeste mensen rooms-katholiek zijn. Dit houdt in dat er vaak een kerkdienst gehouden wordt, waarna de overledene in een processie naar de begraafplaats of het crematorium gebracht wordt. Bij een uitvaart op Ibiza is het respect voor de overledene en de nabestaanden heel belangrijk.

 • Opbaren

Voorheen was het gewoon om in kerken en tijdens uitvaarten een open kist te hebben waarbij de overledene opgebaard te zien was. Helaas is dit niet meer toegestaan. In de wet staat nu namelijk dat een overledene binnen zes uur na zijn of haar overlijden moet zijn overgebracht naar een ruimte die daarvoor is ingericht, zoals een koelcel. Vanuit die plek moet de begrafenis of crematie plaatsvinden. Alleen als een lichaam gebalsemd is, kan men nog wel eens een uitzondering maken. Dan mag de kist geopend blijven voor de duur van maximaal 72 uur na het overlijden. Het ministerie van Volksgezondheid is hier erg streng in.

 • Bloemen

Gebruiken en rituelen bij een uitvaart op Ibiza
Een begrafenis of crematie op Ibiza kan heel bijzonder zijn

Bloemen nemen een belangrijke plek in als het gaat om de gebruiken en rituelen bij een uitvaart op Ibiza. Ze worden vaak gebruikt om de kist te versieren. Ook maken de nabestaanden vaak een altaartje waarbij veel bloemen staan. Bloemen worden op het graf geplaatst als teken van respect, maar ook om de herinnering aan de overleden levend te houden. Het maakt een uitvaart kleurrijk en persoonlijk, vooral als de lievelingsbloemen van de overledene gebruikt worden.

 • Mogelijkheden voor een uitvaart op Ibiza

Ook bij een begrafenis of crematie op Ibiza zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om het persoonlijk te maken. Daarnaast zijn er veel mensen uit overige landen die een speciale band voelen met het eiland en daar hun uitvaart willen laten plaatsvinden. Hier zijn genoeg opties voor.

 1. Locatie:

  Ibiza heeft prachtige locaties voor een uitvaart. Je kunt hierbij denken aan het strand, een mooie historische villa of zelfs een boot.

 2. Muziek:

  Je hoort tegenwoordig mensen die op hun uitvaart een DJ met saxofonist inhuren om sfeer aan de uitvaart te geven. Maar er is bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om traditionele Ibiziaanse muziek te laten spelen. Ieder heeft zijn of haar persoonlijke voorkeur en die kun je bij een uitvaart op Ibiza tot uitvoering laten brengen.

 3. Catering:

  De mogelijkheid om catering in te zetten op een begrafenis of crematie op Ibiza is er ook. Je kunt traditionele gerechten van Ibiza laten serveren of de lievelingsgerechten van de overledene. Alles is mogelijk op dit veelzijdige eiland.

  De gebruiken en rituelen bij een uitvaart op Ibiza kunnen heel traditioneel zijn en dit zie je dan ook veel bij de lokale bevolking. Door de grote populariteit van het eiland zijn er ook steeds meer mensen die ervoor kiezen hun uitvaart op Ibiza te laten plaatsvinden of die hun as er willen laten verstrooien. Mogelijkheden genoeg dus. Wil je hier meer over weten? Informeer dan eens bij onze ondernemers. Zij kunnen je verder helpen als jij een begrafenis of crematie op Ibiza overweegt.

Geplaatst in categorie: Artikelen Traditioneel

Geplaatst in tags: afscheid begraafplaats begrafenis ceremonie condoleance crematie Crematorium Dood Herdenken Ibiza nabestaanden overlijden rituelen rouwen uitvaart uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbloemen uitvaartceremonie Uitvaartdienst Uitvaartlocatie uitvaartmuziek