Een uitvaart organiseren zonder uitvaartondernemer

Uitvaart Platform •

Een uitvaart organiseren zonder uitvaartondernemer

Een uitvaart organiseren zonder uitvaartondernemer

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Een uitvaart organiseren zonder uitvaartondernemer: kan dat eigenlijk wel? We denken vaak dat het niet kan. Soms zijn we er zelf echt niet toe in staat omdat de emoties de overhand hebben. Toch is het wel mogelijk als je dit echt zou willen. Je maakt er een begrafenis of crematie heel persoonlijk mee. Hoe dat in zijn werk gaat, vertellen wij je in dit artikel. 

Stap 1: Voorbereiding

    Als je besluit geen uitvaartondernemer in te huren, is de voorbereiding  de eerste en belangrijke stap. Met de voorbereiding bedoelen we onder andere het verkrijgen van de overlijdensakte, het controleren van de wensen van de overledene (als deze vastgelegd zijn), en het informeren van en overleggen met naaste familieleden en vrienden over jouw plannen om de uitvaart zelf te organiseren. Bekijk hiervoor ook onze checklist.

    Stap 2: Aangifte van overlijden

      Als een persoon komt te overlijden, moet dat binnen zes werkdagen worden aangegeven bij de gemeente waar hij of zij is overleden. Dit kan gedaan worden door een naast familielid of een aangewezen persoon. Bij de aangifte van overlijden heb je de overlijdensakte nodig, samen met andere documenten, zoals een identiteitsbewijs van de overledene. De gemeente zal vervolgens een akte van overlijden uitreiken, die nodig is voor het verdere verloop van het proces.

      Stap 3: Vervoer en opbaring

        Dan kom je bij de volgende beslissingen als je zelf een uitvaart wil organiseren zonder uitvaartondernemer: hoe wil je de overledene vervoeren en waar je de overledene wil opbaren.  Er zijn qua vervoer veel mogelijkheden. Je kunt hiervoor een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Misschien heb je zelf een geschikte auto of busje tot je beschikking. Realiseer je dan wel dat de kist goed vast moet komen te staan. Ook qua opbaren zijn er verschillende opties. Je kunt ervoor kiezen om de overledene thuis op te baren of gebruik te maken van een rouwcentrum. Thuis opbaren is vaak wel persoonlijker en intiemer. Er zijn organisaties die speciale koelingsapparatuur verhuren zodat je de overledene thuis kan opbaren. Het is ook mogelijk om te kiezen voor lichte balseming. Als je dit toch liever in een rouwcentrum wil doen, kun je contact opnemen met de door de nabestaanden gewenste locatie om de mogelijkheden en kosten te bespreken. 

        Een uitvaart organiseren zonder uitvaartondernemer
        Als je geen uitvaartondernemer wil inhuren, kun je zelf ook een mooie uitvaart organiseren.

        Stap 4: De ceremonie

          Vervolgens kom je bij de stap dat je de ceremonie gaat samenstellen en vormgeven.  Ook hiervoor zijn een hoop zaken waar je aan moet denken:de locatie, hoeveel gasten nodig je uit, welke muziek wordt er gespeeld, wie kunnen er spreken, wil je live muziek, welke bloemen wil je erbij hebben, welke foto's laat je zien of zet je neer, voor wat soort catering kies je, kies je voor een fotograaf of videograaf? Eén en ander hangt natuurlijk af van de locatie. De meeste locatie's hebben hun eigen catering en hun eigen ruimtes waarvoor je kunt kiezen. Ook zul je moeten kiezen voor een crematie of een begrafenis. Bij een begrafenis moet er voor een graf gekozen worden op een begraafplaats en bij een crematie moet er een afspraak gemaakt worden bij het crematorium om te cremeren. Bij het vormgeven van de ceremonie is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over de volgorde van muziek en sprekers.

          Stap 5: Administratieve en praktische zaken

            Naast de ceremonie zijn er ook administratieve en praktische zaken waar je aan moet denken. Hierbij zijn het versturen van rouwkaarten, het plaatsen van een rouwadvertentie, het regelen van bloemen en het vastleggen van de catering belangrijke punten. Je kunt ervoor kiezen om familie en vrienden bij deze taken te betrekken, of om professionele dienstverleners in te schakelen.

            Daarnaast moeten er ook juridische zaken worden afgehandeld, zoals het opzeggen van (digitale) abonnementen, het informeren van instanties en het regelen van de nalatenschap van de overledene. Het kan handig zijn om een checklist te maken van alle praktische taken om ervoor te zorgen dat je niks vergeet.

            Stap 6: En dan...daarna

              Het regelen van de uitvaart is slechts het begin van het rouwproces voor de nabestaanden. In de dagen in aanloop tot het definitieve afscheid is er vaak zoveel dat geregeld moet worden. Familie en geliefden hebben dan weinig tijd om aan hun verdriet toe te komen. Dat gebeurt vaak daarna. Het is dan ook goed om daar aandacht aan te besteden.  Er zijn verschillende mogelijkheden om hiermee bezig te zijn, zoals het organiseren van een herdenkingsbijeenkomst, het inzetten van professionele rouwbegeleiding, of het creëren van een (online) gedenkplaats of gedenkboek waar mensen herinneringen kunnen delen. 

              Hoewel het zelf organiseren een uitvaart zonder uitvaartondernemer best uitdagend en intensief kan zijn, is het ook de mogelijkheid om een persoonlijk en betekenisvol afscheid te creëren. Met een goede voorbereiding, het regelen van praktische zaken en het samenstellen van een ceremonie die past bij de overledene, kunnen nabestaanden een heel uniek, persoonlijk en liefdevol afscheid hebben. 

              Daarbij kan het ook kosten schelen omdat je geen uitvaartondernemer in hoeft te huren. Door het samen met de (andere) nabestaanden te doen, maak je echt samen iets moois. Het kan voor jouw eigen verwerking en die voor de nabestaanden van belang zijn om dit met elkaar te doen. Wil je de uitvaart liever door een uitvaartondernemer organiseren? Wij werken samen met fantastische ondernemers die je graag verder helpen.

              Bedrijven

              De volgende bedrijven hebben diensten rondom uitvaartondernemingen

              Bekijk alle bedrijven