Als een dierbare is overleden, krijgt hij of zij nog een laatste verzorging. Een belangrijk onderdeel hiervan is het wassen van het lichaam van een overledene. Dit proces wordt ook wel lichaamswassing of lijkwassing genoemd. Hierbij wordt het lichaam goed schoongemaakt en klaargemaakt voor de uitvaartceremonie. Als iemand nog opgebaard wordt, houdt deze verzorging ook nog in dat iemands haar nog goed wordt gedaan en soms wordt er ook make-up aangebracht. In dit artikel geven wij je meer informatie over het wassen van het lichaam.
Het wassen van het lichaam van een overledene is een oude traditie die al eeuwen teruggaat. Het heeft vaak ook te maken met culturele en religieuze achtergronden. Meestal wordt het gezien als laatste eerbetoon aan een overledene. De praktische betekenis er achter is dat het eventuele verontreinigingen of vloeistoffen verwijdert. Zo ziet de overledene er bij het opbaren beter herkenbaar uit.
Symbolisch gezien is lichaamswassing een spirituele handeling die de overledene helpt bij de overgang naar het hiernamaals. Bij sommige religies en culturen gaat de het wassen van het lichaam ook volgens bepaalde rituelen.
In sommige gevallen is het wassen ook belangrijk om een overledene 'herkenbaar' te maken. Dit kan zijn als iemand een ongeluk heeft gehad of als er iets anders is gebeurd waarbij veel bloed vrij is gekomen. Het is heel moeilijk om daar als nabestaande mee geconfronteerd te worden.
Voorbereiding is natuurlijk belangrijk. Als je het zelf als nabestaande wil doen, is het fijn om te zorgen dat alles klaarligt, zodat je niet steeds van alles moet zoeken of pakken. Zorg voor een rustige omgeving waar niet iedereen zomaar binnen kan komen lopen. Leg alle benodigde materialen klaar, zoals handschoenen, warm water, zachte doeken, reinigingsmiddel en eventueel ook etherische oliën of bloemblaadjes voor een fijne geur. Leg de kleding van de overledene klaar, zorg dat je eventueel een kam of haarborstel of wat make-up hebt klaarliggen. Zo kun je goed voorbereid en rustig aan het werk.
Het wassen van een lichaam van een overledene moet altijd gebeuren volgens hygiënische richtlijnen. Zo is het goed om handschoenen te dragen. Kijk ook goed naar de temperatuur van het water. Soms kunnen te hoge of te lage temperaturen van het water invloed hebben op het lichaam van de overledene. Kijk ook goed wat voor jezelf prettig is.
Begin met de lichaamswassing van een overleden dierbare door voorzichtig te deppen met een zachte doek die is bevochtigd met warm water. Begin met het gezicht en werk van daaruit naar beneden, waarbij elk lichaamsdeel zorgvuldig wordt gewassen. Soms is het nodig om een mild reinigingsmiddel te gebruiken om eventuele vuiligheden te verwijderen, maar wees voorzichtig dat je de huid niet beschadigt.
Het is prettig om in je achterhoofd te houden dat dit één van de laatste dingen is die je voor de overledene kunt doen. Het kan een heel troostend proces zijn als je er de tijd voor neemt.
Als je klaar bent met de lichaamswassing ga je over tot het zorgvuldig droogdeppen van de overleden dierbare met een schone en zachte handdoek. Nu kun je ook parfum, etherische oliën of bloemenblaadjes aanbrengen voor een prettige geur. Daarna kun je de overledene kleden in de kleding die hij of zij of de nabestaanden hebben uitgekozen, of kleding die gepast is volgens de culturele of religieuze overtuigingen van de overledene. Eventueel kun je ook make-up aanbrengen. Vind je dit lastig? Het is fijn om te weten dat er visagisten zijn die gespecialiseerd zijn in het opmaken van overledenen.
Als je klaar bent met het wassen van een lichaam van een overledene is het tijd om het ritueel af te sluiten. Nu is het tijd om de overledene in de kist te leggen en deze eventueel nog te bedekken met een schone doek of een laken. Het is goed om daarna de gebruikte materialen goed te reinigen. Nu is de overledene klaar voor de volgende fase in het uitvaartproces.
Zorg ervoor dat er altijd een professional aanwezig is, die je kan helpen en ondersteunen waar nodig. Zij kunnen je begeleiden en vertellen wat je het beste kan doen.
Het wassen van het lichaam van een overledene is een mooi proces dat de nabestaanden zelf kunnen uitvoeren. Het kan heel prettig zijn voor de verwerking omdat je echt zelf de laatste zorg aan jouw dierbare hebt mogen geven. Mocht je dit nu toch heel moeilijk vinden, dan kun je altijd contact opnemen met onze gespecialiseerde ondernemers die dit deel van de verzorging op zich kunnen nemen. Deze zou je dan zelf eventueel ook nog kunnen helpen. Zo heb je dan toch bijgedragen aan deze mooie en bijzondere laatste zorg aan iemand van wie je veel hebt gehouden.
Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.