Je ziet het nog vaak gebeuren: we laten de handen van een overledene in elkaar vouwen. Wat is daar eigenlijk de symbolische betekenis van? Hoe gaat dat in zijn werk? Wij vertellen je er meer over.
Het over elkaar vouwen van de handen van een overledene heeft meerdere symbolische betekenissen. Deze kunnen afhangen van de culturele en religieuze achtergrond van de betrokkenen:
Aanvankelijk was het vouwen van de handen dat een overledene de traditionele gebedshouding aannam. Vaak kreeg hij of zij dan ook een rozenkrans tussen de handen. Je ziet dit nog wel bij oudere mensen.
Het vouwen van de handen van een overledene kan rust en sereniteit uitstralen. Het geeft de overledene een rustige en vredige uitstraling. Dit kan prettig zijn voor de nabestaanden als zij afscheid willen nemen.
Ook ziet men het vouwen van de handen van een overledene als een gebaar van spirituele verbondenheid. Je zou hierbij kunnen denken aan het feit dat de overledene is herenigd met zijn of haar innerlijke rust of met een hogere macht. Dit hangt natuurlijk af van de religieuze achtergrond van de overledene en de nabestaanden.
De gevouwen handen kunnen ook de overgang naar de laatste rustplaats symboliseren.De handen van de overledene komen samen en vinden rust.
Getrainde professionals in de uitvaartbranche voeren het vouwen van de handen uit. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld mortuariummedewerkers of begrafenisondernemers. Zij kunnen dit volgens deze stappen doen:
Ze plaatsen de overledene op een plat oppervlak, zoals een baar of een onderzoekstafel. Hierbij leggen ze de handen langs het lichaam.
Bij het vouwen van de handen van een overledene zorgt de professional dat de handen goed gewassen zijn. Hierbij worden handschoenen gedragen, omdat ze alles zo hygiënisch mogelijk willen kunnen doen.
Eerst buigt de mortuariummedewerkers of uitvaartondernemer met het buigen van de vingers van één hand, en dan meestal de hand die het dichtst bij het hart ligt. De vingers worden zachtjes en voorzichtig in een half gebogen positie gevormd.
Hierna plaats hij of zij de andere hand voorzichtig bovenop de gebogen vingers van de eerste hand. De handpalmen kunnen elkaar raken of elkaar licht overlappen, maar dit hangt af van de voorkeur en tradities van de familie.
Als het nog nodig is, worden er kleine aanpassingen gemaakt om ervoor te zorgen dat de handen van de overledene symmetrisch en natuurlijk over elkaar vouwen. Dit wordt uiteraard voorzichtig gedaan, uit respect voor de overledene.
Het in elkaar vouwen van de handen van een overledene is dit iets wat niet zomaar gebeurt. Het is een belangrijke stap in het proces van afscheidnemen omdat het een symbolische betekenis heeft, maar ook omdat het voor de nabestaanden een belangrijk detail is. Het kan immers helpen in het rouwproces als nabestaanden van de overledene in een rustige en vredige staat afscheid kunnen nemen.
Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met één van onze uitvaartondernemers. Zij hebben hier veel ervaring mee en dus kunnen zij je er veel meer over vertellen.
Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.