De ogen van een overledene sluiten

Uitvaart Platform •

De ogen van een overledene sluiten

De ogen van een overledene sluiten

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

We zien het vaak in films: het sluiten van de ogen van de overledene met een liefdevol en zacht gebaar. Het is een gewoonte, vooral bij ons in Nederland. Waarom doen we dat eigenlijk? En zijn hier nog rituelen aan verbonden? Wij vertellen je er meer over.

  • Een laatste gebaar

Het sluiten van de ogen van een overledene is vooral een symbolische handeling, die erop gericht is de overledene een vredige en rustige uitstraling te geven. Het heeft niet alleen een symbolische betekenis, maar geeft de overledene ook een rustigere uitstraling. Dit kan voor de nabestaanden heel belangrijk zijn. Het zien van de ogen waar geen leven meer in zit, kan erg confronterend zijn. Dat is een belangrijke reden voor het sluiten van de ogen na overlijden.

  • Professionele zorg na overlijden

Het sluiten van de ogen na overlijden is vaak een taak van onder andere een uitvaartverzorger, mortuariummedewerker of begrafenisondernemer zijn. Een arts of verpleegkundige zal dit vaak doen als iemand in het ziekenhuis na een ziekbed overlijdt. Soms doen de nabestaanden het ook zelf. Professionals hebben meestal ervaring en kennis van de specifieke protocollen en procedures die gevolgd moeten worden.

de ogen van een overledene sluiten
Het sluiten van de ogen na overlijden is een respectvolle handeling

Soms gaat er een proces vooraf aan het sluiten van de ogen van de overledene:

  1. Voorbereiding:

Een overledene wordt voorbereid op het sluiten van de ogen. De overledenenverzorger was het gezicht en geeft hierbij extra aandacht aan het reinigen van de ogen en het verwijderen van eventuele onzuiverheden.

2. Hygiëne:

Aangezien het sluiten van de ogen na overlijden vaak samengaat met de gehele laatste verzorging van de overledene, zorgt de professional ervoor dat de handen goed gewassen zijn en draagt hij of zij vaak handschoenen om de hygiëne te waarborgen en mogelijke infecties te voorkomen.

3. Voorzichtigheid en nacontrole:

Aangezien de huid van oogleden erg dun is, is voorzichtigheid van belang. De professional gebruikt zijn of haar vingers om voorzichtig de oogleden van de overledene te sluiten. Hierbij besteedt de verzorger aandacht aan de natuurlijke vorm van de ogen. Het sluiten van het oog kan ook worden bereikt met behulp van oogkapjes. Deze oogkapjes fungeren als lenzen die de natuurlijke ronding van het oog behouden, aangezien het ooglid naar binnen kan vallen als gevolg van vochtverlies. Dankzij ribbeltjes op de lens wordt voorkomen dat het ooglid weer open glijdt.

Tip: Zorg altijd dat er een professional aanwezig is.

Bij het sluiten van de ogen van een overledene na overlijden in Nederland is het belangrijk dat dit proces met zachtheid en respect gebeurt. Voor de nabestaanden is een vredige uitstraling van de overledene erg belangrijk. Toch is het fijn als de overledene nog het meest op zichzelf lijkt. Daarom doet men dit ook met zorgvuldigheid. Wil je hier meer over weten? Of wil je bij dit proces betrokken zijn als het om een dierbare van jou gaat? Neem dan eens contact op met de uitvaartverzorgers waar we mee samenwerken.

Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.

Bedrijven

De volgende bedrijven hebben diensten rondom opbaren & verzorging

Bekijk alle bedrijven