Bij het plannen van een afscheid komt er veel kijken, en een van de vragen waar nabestaanden soms mee worstelen, is: “Draag je wel of geen sieraden als je opgebaard ligt?” Sieraden kunnen een belangrijke symbolische waarde hebben voor zowel de overledene als de nabestaanden. Het is daarom een persoonlijk besluit dat afhangt van de wensen van de overledene, de familie en de betekenis van de sieraden zelf. In dit artikel bespreken we de overwegingen rondom het dragen van sieraden tijdens de opbaring en wat er met deze sieraden gebeurt tijdens een begrafenis of crematie.
Voor veel mensen vertegenwoordigen sieraden meer dan alleen materiële waarde. Ze kunnen een symbool zijn van liefde, herinneringen of verbondenheid. Een trouwring, bijvoorbeeld, kan het symbool zijn van een langdurige relatie, terwijl een ketting met een religieus symbool kan staan voor iemands geloof. Ook erfstukken, zoals een horloge dat al generaties in de familie is, dragen een diepere betekenis. Voor sommige nabestaanden kan het belangrijk zijn dat de overledene met deze sieraden wordt opgebaard, omdat het een deel van hun identiteit of levensverhaal weerspiegelt.
TIP: Klik hier om in contact te komen met de ondernemers in onze bedrijvengids van Uitvaart-Platform.nl waar wij mee samenwerken. Zij helpen je graag verder bij het regelen van een uitvaart en alles wat erbij komt kijken.
Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kunnen kiezen om sieraden te dragen tijdens het opbaren:
Aan de andere kant zijn er ook goede redenen om te besluiten geen sieraden te laten dragen tijdens de opbaring:
Wist je dat: De uitvaartbegeleider of het zorgteam een formulier kan opstellen voor sieraden en bezittingen, waarin wordt vastgelegd welke sieraden en/of persoonlijke bezittingen aanwezig zijn en wat de opdrachtgever of nabestaande daarmee wil doen. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen om de sieraden bij de overledene te laten of ze direct aan de nabestaanden terug te geven. Beide partijen ondertekenen dit formulier om de gemaakte afspraken te bevestigen.
Bij een begrafenis blijven de sieraden in het graf achter. Wanneer een graf wordt geruimd, waarbij het wordt leeggehaald voor nieuwe begravingen, worden de sieraden en andere bezittingen eveneens verwijderd. Het is echter niet mogelijk om aanspraak te maken op de teruggave van deze sieraden of bezittingen, omdat er afstand van is gedaan via een eerder ondertekend formulier.
Wanneer sieraden tijdens de crematie aan de overledene blijven, gaan ze mee de crematieoven in. De edelmetalen die na de crematie overblijven, worden verzameld en verkocht. De opbrengsten hiervan, wat jaarlijks een aanzienlijk bedrag oplevert, worden gedoneerd aan verschillende goede doelen. Dit is een standaardprocedure die door alle crematoria in Nederland wordt gevolgd.
Families kunnen ervoor kiezen om sieraden die van grote waarde zijn, zowel sentimenteel als financieel, voor het sluiten van de kist te verwijderen. Dit kan een intiem moment zijn waarbij de nabestaanden ervoor kiezen om bepaalde sieraden als aandenken te bewaren, bijvoorbeeld een trouwring of een horloge dat veel voor de overledene betekende. Vaak kunnen uitvaartverzorgers deze mogelijkheid aanbieden tijdens de laatste voorbereidingen voordat de kist wordt gesloten.
Het is belangrijk om deze beslissing van tevoren te bespreken met de uitvaartverzorger en familie, zodat iedereen duidelijk weet wat de wensen zijn. In sommige gevallen kunnen er specifieke wensen van de overledene zijn, vastgelegd in een testament of laatste wensenbrief/boekje, waarin wordt aangegeven of bepaalde sieraden bij de overledene moeten blijven of juist aan bepaalde personen moeten worden nagelaten.
Wil je jouw onderneming meer bekendheid geven en zichtbaar worden voor al onze bezoekers van Uitvaart-Platform.nl, via onze bedrijvengids? Vul dan ons contactformulier in, en wij nemen snel contact met je op voor meer informatie.
Of sieraden wel of niet gedragen worden tijdens het opbaren is een diep persoonlijke keuze. Het is belangrijk om zowel de wensen van de overledene als de gevoelens van de nabestaanden te respecteren. Voor sommige mensen biedt het dragen van sieraden een laatste eerbetoon aan wie ze waren, terwijl anderen het belangrijk vinden om deze dierbare objecten als erfstuk door te geven. Wat de keuze ook is, het bespreken van deze beslissing kan helpen om een vreedzaam en betekenisvol afscheid te creëren.