Je lichaam aan de wetenschap afstaan

Je hebt er misschien wel eens over gehoord: je lichaam na je dood afstaan aan de wetenschap. Misschien vind jij dat het overwegen waard, maar twijfel je nog. Want waarom zou je zoiets eigenlijk doen? Daar zijn best wat redenen voor. Die leggen we hier aan je uit, zodat je hier een weloverwogen beslissing over kunt nemen. 

  • Bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek:

Als jij je lichaam aan de wetenschap zou schenken, draag je bij aan wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers kunnen met jouw lichaam inzicht krijgen in de werking van het lichaam, maar zo ook weer onderzoek doen naar ziektes en aandoeningen. Hierdoor kunnen ze weer nieuwe behandelmethodes ontwikkelen. Je draagt dus een steentje bij aan nieuwe behandelingen voor de volgende generatie. Best een mooi idee!

je lichaam aan de wetenschap schenken voor onderzoek
Je lichaam aan de wetenschap afstaan kan zorgen voor betere behandelmethodes

  • Opleiden van studenten

Arts of wetenschapper op medisch gebied, de gezondheidszorg of biomedische wetenschappen word je niet zomaar. Bij deze studie zijn ze heel blij met mensen die hun lichaam afstaan aan de wetenschap. Deze lichamen worden gebruikt om studenten op te leiden en ze bijvoorbeeld te leren hoe het menselijk lichaam in elkaar zit, of hoe ze moeten opereren. Heel belangrijk dus! Dit zijn de artsen van de toekomst.

 

  • Verbetering van de technieken en kennis van huidige artsen en chirurgen

Als je je lichaam wil schenken aan de wetenschap hebben niet alleen studenten of onderzoekers daar profijt van. Ook ervaren chirurgen of artsen kunnen met een lichaam weer nieuwe technieken leren of nieuwe behandelingen leren kennen. Soms worden er ook delen van een lichaam op kweek gezet om te kijken hoe weefsel reageert op bepaalde behandelingen.

 

  • Minder kosten voor de nabestaanden

Tja, we blijven toch Nederlanders, hè… Maar zonder gekheid: als jij je lichaam na je overlijden wil afstaan aan de wetenschap, hebben jouw nabestaanden geen kosten voor een begrafenis of een crematie. Het lichaam moet namelijk binnen 24 uur gebalsemd worden en het wordt daarna meteen afgevoerd naar de daarvoor bestemde plek. Het betekent dat jouw nabestaanden niet een uitgebreid afscheid kunnen doen waar jouw lichaam nog bij aanwezig is. Uiteraard kunnen ze een mooie dienst voor je organiseren, maar de kosten voor het begraven of cremeren vallen weg.

  • Persoonlijke voldoening:

Wil jij je lichaam na je overlijden aan de wetenschap schenken? Dan is het voor jezelf misschien een heel prettig gevoel dat je iets doet waar mensen wat aan hebben, dat je een steentje bijdraagt aan het verbeteren van de medische wetenschap. Dat kan jou een rustig en tevreden gevoel geven.

Je lichaam schenken aan de wetenschap is een keuze die je zelf maakt. Toch is het goed om goed onderzoek te doen naar de opties en mogelijkheden. Bespreek het ook met je naasten: zij vinden dit misschien best moeilijk. Ben je er echt van overtuigd, zorg dan dat je dit bij leven al regelt, zodat je nabestaanden daar niet al te veel problemen van hebben.

Geplaatst in categorie: Artikelen Doneren

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis condoleance crematie Crematorium Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist nabestaanden nazorg overlijden Palliatieve zorg rouwcentrum rouwkaart rouwverwerking uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn verlies