Wanneer uw dierbare komt te overlijden moet er een hoop geregeld worden. Een onderdeel hiervan is het stopzetten van onder andere alle social media, maar ook andere online accounts. Wat gebeurt er met social media na een overlijden?
Het kan zijn dat de overledene zijn inloggegevens heeft opgeschreven zodat nabestaanden het account kunnen bewerken of verwijderen. Wat echter vaker voorkomt, is dat de gegevens zijn niet bekend bij de nabestaanden. In dat geval moet men contact opnemen met de bedrijven zelf.
Zonder inloggegevens een overlijden doorgeven
Het wordt moeilijk voor de nabestaanden om een online profiel af te sluiten of aan te passen na overlijden wanneer de inloggegevens hiervan onbekend zijn. Om dit te kunnen regelen kunt u voor de meeste social media accounts terecht op een speciale afdeling. Zij houden zich bezig met het verwijderen of aanpassen van account van overledenen.
Hieronder staan de links van veelgebruikte social media bedrijven op een rij. Voor verdere procedures die zij hanteren na het overlijden kunt u op de naam klikken.
Met inloggegevens een overlijden doorgeven
Wanneer u wel de beschikking heeft over de inloggegevens van uw dierbare wordt het afronden een stuk gemakkelijker. U kunt ervoor kiezen om het profiel zelf te gaan beheren. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een mooi levensverhaal van de overledene te plaatsen. Indien u besluit om het profiel niet meer te gaan beheren dan raden wij u alsnog aan om contact op te nemen met de beheerder. Op deze manier voorkomt u ongewenste meldingen die voor de overledene blijven binnenkomen. U kunt er ook voor kiezen om het account in zijn geheel te verwijderen.
Hoe kunt u het beste met de inloggegevens omgaan?
Wanneer u de zekerheid wilt hebben dat na uw overlijden uw online wensen daadwerkelijk uitgevoerd worden, kunt u deze gegevens laten vastleggen in een testament. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze inloggegevens al te delen met uw partner of andere dierbaren. Een mooi alternatief is dat u een brief met alle inloggegevens bij de verzekeringspapieren toevoegt zodat uw nabestaanden ook deze makkelijk kunnen vinden op het moment dat u overlijdt. Ook kunt u het opslaan als één document op uw computer.
Het is een hele klus om na het overlijden van een dierbare al deze zaken te moeten regelen wanneer er geen gegevens bekend zijn. Bedrijven als Facebook vragen uiteraard om heel veel informatie, om er zeker van te zijn dat die persoon overleden is. Uw nabestaanden zullen dan veel tijd en moeite hieraan kwijt zijn. Het kan makkelijker en veiliger!
Het is heel normaal dat u liever niet heeft dat uw partner of andere nabestaanden beschikken over uw inloggegevens. Maar wat wilt u dat er gebeurt met uw social media na uw overlijden? Voor vragen als deze hebben wij de Uitvaartkluis ontwikkeld. Hierin kunt u uw uitvaartwensen kenbaar maken. Ook kunt u hier al uw administratieve en financiële handelingen vastleggen die na uw overlijden gedaan moeten worden. Dit neemt een hoop nazorg weg bij uw nabestaanden.