Online blijven na een overlijden, hoe voorkomt u dit?

Overledene blijven nog lang “online” terwijl dit natuurlijk het laatste is wat wilt. Online blijven na een overlijden, hoe voorkomt u dit? Heel veel bedrijven zetten in hun algemene voorwaarden vast wat hun werkwijze is na een overlijden. Wettelijk is er nog niet zoveel mogelijk voor de nabestaanden op digitale gegevens.

Om dit toch soepel te laten verlopen is het belangrijk dat u zelf al goed nadenkt over uw eigen digitale nalatenschap.

Wij hebben hieronder zes tips voor u die u daarbij kunnen helpen.

  • Kies een vertrouwenspersoon uit waarmee u al uw informatie zoals inloggegevens kan delen en bespreek hiermee wat uw wensen zijn. Zorg er ook voor dat uw vertrouwenspersoon weet waar hij alle informatie kan vinden.
  • Sla belangrijke digitale gegevens op op een aparte (externe)schijf zoals bijvoorbeeld de belastingdienst of uw bankgegevens. U kunt er ook voor kiezen om al deze belangrijke digitale gegevens uit te printen en in een mapje te bewaren.
  • Zorg ervoor  dat al uw digitale gegevens gekoppeld zijn aan één email-adres. Stel dat u meerdere email-accounts gebruikt dan kunt u uw nabestaanden het daar best lastig mee maken.
  • Hou regelmatig controle over uw digitale gegevens. Wat niet nodig is kunt u meteen verwijderen. En dat wat belangrijk is kunt u bijvoorbeeld in een online mapje bewaren die u daarvoor speciaal aanmaakt. Op deze manier kunnen uw nabestaanden alle belangrijke informatie in één keer vinden.
  • Zorg ervoor dat alles op uw computer gerangschikt is in mappen, dus bijvoorbeeld een map verzekeringen, een map foto’s, een map wachtwoorden etc.
  • Print belangrijke aankoopbewijzen uit en stop ze in een map op een plekje waar uw nabestaanden deze makkelijk kunnen vinden. Dit kan hun helpen indien zij eventueel spullen willen verkopen. Of als zij spullen houden en eventuele garantiebewijzen nodig hebben. U kunt er ook voor kiezen om een speciale map aan te maken op uw computer en deze allemaal daarin op te slaan.

Wellicht brengen bovenstaande tips heel wat werk met zich mee omdat u dat wellicht nog niet gerangschikt had op uw computer. Schoon geregeld één en ander op, uiteindelijk zal het voor u ook een stuk overzichtelijker worden. En voorkomt u wellicht het online blijven na een overlijden.

Een extra mogelijkheid is om gebruik te maken van onze Uitvaartkluis. U kunt uw nabestaanden een stukje op weg helpen bij het regelen van administratieve en financiële handelingen na uw overlijden. Ook kunt u hier al uw uitvaartwensen kenbaar maken. Met het vullen van de Uitvaartkluis neemt u een grote zorg weg bij uw nabestaanden.

Geplaatst in categorie: Online Accounts

Geplaatst in tags: nalatenschap overlijden