Uitvaart Platform •
Deloitte Nederland zet een nieuwe standaard voor werkgevers in het omgaan met rouw op de werkvloer. Het accountants- en advieskantoor biedt vanaf nu maximaal vier weken betaald rouwverlof aan voor zijn 7.500 medewerkers. Hiermee is Deloitte het eerste grote bedrijf in Nederland dat zo’n ruime regeling invoert.
De nieuwe regeling biedt werknemers de mogelijkheid om tot vier weken betaald verlof op te nemen bij het verlies van een eerstegraads familielid, zoals een kind of ouder. Bij het overlijden van een tweedegraads verwant, zoals een schoonzus of zwager, geldt een maximum van twee weken verlof. Deloitte benadrukt dat het om een richtlijn gaat: het rouwproces verschilt per persoon, en de regeling biedt ruimte voor maatwerk.
“De standaardregeling die we hadden voldeed simpelweg niet,” zegt HR-directeur Mariëtte Los in een interview met De Telegraaf. “We zagen medewerkers die zich ziek meldden of in een later stadium alsnog uitvielen, omdat ze geen tijd hadden gehad om echt te rouwen. Als werkgever moet je daar verantwoordelijkheid in nemen.”
TIP: Klik hier om in contact te komen met de ondernemers in onze bedrijvengids waar wij mee samenwerken. Zij helpen je graag verder bij het regelen van een uitvaart en alles wat erbij komt kijken..
Rouwverlof is in opkomst: uit onderzoek van vakbond CNV blijkt dat in zeker 80 cao’s inmiddels afspraken zijn gemaakt over ondersteuning bij verlies, variërend van rouwbegeleiding tot tien dagen verlof. Toch blijft Deloitte uniek met haar royale beleid. Geen enkel ander bedrijf in Nederland biedt op dit moment een volledige maand betaald rouwverlof.
De vakbond CNV pleit al langer voor een wettelijke regeling voor rouwverlof. Volgens recent onderzoek is 65% van de rouwende werknemers ontevreden over de huidige mogelijkheden. Een op de tien ontwikkelt zelfs burn-outklachten door gebrek aan tijd en ruimte om te rouwen.
Eerder dienden CDA, ChristenUnie en SGP een wetsvoorstel in om rouwverlof wettelijk te verankeren: vijf vrije dagen bij het verlies van een partner of minderjarig kind. De Raad van State uitte echter kritiek, onder andere omdat rouw zich niet beperkt tot specifieke relaties. Ook het vastleggen van een minimale verlofduur zou de flexibiliteit van werkgevers kunnen beperken.
Wil je jouw onderneming meer bekendheid geven en zichtbaar worden voor al onze bezoekers van Uitvaart-Platform.nl, via onze bedrijvengids? Vul dan ons contactformulier in, en wij nemen snel contact met je op voor meer informatie.
Met haar beleid zet Deloitte een stap richting een meer empathische werkcultuur, waarin ruimte is voor emotioneel herstel. De vraag rijst nu: volgen andere werkgevers het voorbeeld? En wordt het tijd voor een landelijke standaard?
Bron: Telegraaf