Nieuwe maatregelen voor rouwverlof op tafel

Uitvaart Platform •

Nieuwe maatregelen voor rouwverlof op tafel

Nieuwe maatregelen voor rouwverlof op tafel

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Op internetconsultatie.nl is onlangs een initiatiefwetsvoorstel gepubliceerd dat voorziet in de invoering van wettelijk rouwverlof. Dit voorstel markeert een belangrijke stap in de richting van formele erkenning en ondersteuning van werknemers die een naaste hebben verloren. Tot nu toe is er geen wettelijke regeling voor rouwverlof, waardoor werknemers vaak gedwongen zijn om andere oplossingen te zoeken, zoals het opnemen van vakantiedagen of zich ziek te melden.

Inhoud van het voorstel

Het conceptvoorstel voor de ‘Wet invoering rouwverlof’ stelt dat werknemers na het overlijden van een naaste met behoud van loon een aantal dagen rouwverlof kunnen opnemen. Dit verlof gaat in vanaf de dag na de uitvaart en heeft een minimumduur gelijk aan de wekelijkse arbeidsduur van de werknemer. Werkgevers hebben de mogelijkheid om een langer verlof toe te kennen indien dit de werknemer kan helpen. Het rouwverlof moet binnen twaalf maanden na de uitvaart worden opgenomen en is specifiek bedoeld voor het overlijden van:

  • Een partner, als de werknemer zorg draagt voor één of meer minderjarige kinderen
  • Een minderjarig kind

De initiatiefnemers van het wetsvoorstel benadrukken dat werknemers in deze situaties extra kwetsbaar zijn en een verhoogd risico op langdurig ziekteverzuim hebben.

Integratie in de WAZO

Het nieuwe rouwverlof wordt toegevoegd aan de Wet arbeid en zorg (WAZO), waar ook andere verlofvormen zoals ouderschapsverlof, zwangerschapsverlof en calamiteitenverlof zijn geregeld. Het rouwverlof dekt de periode na de uitvaart, terwijl het calamiteitenverlof de periode van overlijden tot aan de uitvaart bestrijkt. Werknemers kunnen resterend rouwverlof meenemen naar een nieuwe werkgever, en werkgevers kunnen verlofopname weigeren of beëindigen op basis van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.

Nieuwe maatregelen voor rouwverlof op tafel
Dit voorstel markeert een belangrijke stap in de richting van formele erkenning en ondersteuning van werknemers die een naaste hebben verloren.

Politieke context

Het wetsvoorstel is een initiatief van de partijen SGP, CDA en ChristenUnie. Hoewel de toekomst van het voorstel in de Tweede en Eerste Kamer nog onduidelijk is, markeert het een belangrijke discussiepunt. Rouwverlof staat al langer op de politieke agenda. In eerdere discussies heeft demissionair minister Van Gennip van SZW aangegeven open te staan voor de invoering van wettelijk rouwverlof, maar benadrukte ook de complexiteit van het benodigde maatwerk.

Vooruitzichten

De mogelijke invoering van wettelijk rouwverlof komt voort uit een bredere discussie over vereenvoudigingen in het verlofstelsel. Deze maatregelen zouden een belangrijke stap kunnen zijn in het bieden van de nodige ondersteuning aan werknemers die een verlies hebben geleden, en het verminderen van het risico op langdurig ziekteverzuim na het overlijden van een dierbare.

Wat is jouw mening over dit wetsvoorstel als het wordt goedgekeurd? Laat het ons weten.


Bedrijven

De volgende bedrijven hebben diensten rondom kinderuitvaarten

Bekijk alle bedrijven