Gevolgen van een foutieve diagnose

Uitvaart Platform •

Gevolgen van een foutieve diagnose

Gevolgen van een foutieve diagnose

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Gevolgen van een foutieve diagnose. Een blog geschreven door de Nederlandse Stichting voor Nabestaandenzorg en Advies. Met deze blog willen we u informeren hoe één en ander zeer onverwachts anders kan lopen dan men denkt. Typisch een gebeurtenis waarvan men denkt, dat gebeurt mij niet. Maar wat als het u of iemand in uw naaste omgeving wel gebeurt? Deze blog geeft aan dat er dan alsnog hulp is. Het is belangrijk om één vertrouwd aanspreekpunt te hebben die alle zaken rondom een nalatenschap voor u kan regelen. Zowel bij leven als na een overlijden. Maar ook voor het ontzorgen in een lastige situatie. 

Nabestaandenzorg 

Een aantal maanden geleden had ik een afspraak gehad met een dame die mij met spoed wilde spreken. Waarom er spoed bij was, werd al snel duidelijk.

Vanwege lichamelijke klachten was ze vorig jaar in een delier geraakt en kon ze niet meer voor zichzelf opkomen. De behandelend specialist oordeelde dat er een snel vorderende dementie was opgetreden en liet mevrouw overplaatsen naar een gesloten afdeling.

Tijdens de opname ging mevrouw zowel lichamelijk als mentaal herstellen en werd duidelijk dat er van dementie geen sprake was. Helaas was ze inmiddels wel onder toezicht van een mentor en bewindvoerder geplaatst. Dit bleek een verre neef te zijn, die eigenlijk geen idee had wat er bij dergelijke verantwoordelijkheden komt kijken. Hij kwam af en toe even kijken, maar gaf verder geen informatie over ontvangen post, financiën en andere zaken.

Omdat ze verder herstelde, mocht ze na 3 maanden opname naar huis. Natuurlijk was ze daar blij mee, maar daarmee was ze niet verlost van het bewind dat haar was opgelegd.

Ze startte een procedure die vanwege corona forse vertragingen opliep en waardoor ook de kosten van het zorgzwaartepakket dat was toegekend door bleef lopen zonder dat ze hier gebruik van maakte. Stap voor stap hebben we samen het proces om mevrouw haar vrijheid weer terug te geven doorlopen. Dit had heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is het gelukt.

Vervolgens hebben we zo snel mogelijk een levenstestament opgesteld waarbij mevrouw ons als gevolmachtigde heeft benoemd. Ze heeft de regie over haar leven weer terug en het gaat goed met haar. We hebben regelmatig contact om zaken voor haar te regelen en ze is blij dat ze het allemaal achter zich heeft kunnen laten.

 Wilt u meer weten over de Nederlandse Stichting voor Nabestaandenzorg en Advies, bezoek dan onze bedrijvengids voor meer informatie en contactgegevens.