Bezittingen en schulden die men nalaat

Bezittingen en schulden  die men nalaat, oftewel een nalatenschap. Nalatenschap zijn alle bezittingen en schulden die degene die komt te overlijden nalaat, ook wel de erflater genoemd. Denk hierbij aan kunstvoorwerpen, meubilair, een huis, een onderneming, sieraden, banksaldo en waardepapieren.

Een nalatenschap kan ook betekenen dat de erflater schulden nalaat, denk hierbij aan bijvoorbeeld persoonlijke leningen, belastingschuld en hypotheekschulden.

Nalatenschap na overlijden

De nalatenschap is een apart vermogen op zich en voor de erfgenamen is deze afgeschermd. Ze noemen de nalatenschap ook wel “afgescheiden vermogen”. Men verdeeld eerst de nalatenschap, vervolgens gaat het naar het vermogen van de erfgenamen.

Wanneer u komt te overlijden en u heeft nog schulden openstaan zoals bijvoorbeeld aan de Belastingdienst, dan zullen deze schuldeisers voorrang hebben om het te verhalen op het vermogen dat u achterlaat.

Wanneer er meerdere erfgenamen zijn zullen de eigen schuldeisers van de erfgenamen niets kunnen verhalen op de nalatenschap. Ze kunnen dit alleen doen wanneer alles uiteindelijk is verdeeld onder de erfgename en er een vermogen naar die erfgename gaat, daar mogen ze het wel op verhalen. Wanneer er maar één erfgename is zullen de schuldeisers van die erfgename in recht zijn om de schuld op de goederen van de nalatenschap te verhalen.

Een nalatenschap kan dus ook schulden hebben met de schuldeisers daarbij. Houd er altijd rekening mee dat deze schuldeisers voorrang hebben op de nalatenschap en dat nadat dat afgehandeld is de erfgenamen aan de beurt komen.

In onze Uitvaartkluis kunt u al eventuele bezittingen en schulden die worden nagelaten vastleggen voor uw nabestaanden. De door u benoemde vertrouwenspersonen hebben na uw overlijden toegang tot deze kluis. Zij kunnen dan al uw financiële en administratieve zaken op een rustige manier afhandelen.

Geplaatst in categorie: Belasting administratie Erfenis/Nalatenschap

Geplaatst in tags: Erfenis nalatenschap notaris testament