Als je getuige bent van een moord

Als je getuige bent van een moord in Nederland, wat moet je dan eigenlijk doen? Het is in de eerste shock al verschrikkelijk, want je hoopt zoiets nooit mee te maken. Als je weer een beetje kunt ademhalen, wat zijn dan de stappen die je moet nemen? Wij doorlopen ze met jou.

  • Safety first!

Als je getuige bent van een moord, is je eigen veiligheid jouw hoogste prioriteit. Breng jezelf in veiligheid  en zoek, als dat kan, een plek waar je niet gezien of gehoord wordt. Jouw leven is heel belangrijk en je moet jezelf niet in gevaar brengen door bijvoorbeeld direct naar het slachtoffer toe te gaan. Hou jezelf onopgemerkt totdat je zeker weet dat je veilig actie kunt ondernemen.

  • De hulpdiensten bellen:

Als de kust veilig is, bel dan meteen het alarmnummer 112 om de politie en andere hulpdiensten te waarschuwen. Vertel duidelijk dat je getuige bent van een moord en geef de locatie zo nauwkeurig mogelijk door. Hoe moeilijk het ook is: probeer toch rustig te blijven aan de telefoon en beantwoord alle vragen die ze je aan de telefoon stellen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp ter plaatse te krijgen.

  • Houd de plaats delict zoals hij is:

Als je getuige bent van een moord, ben je geneigd naar het slachtoffer toe te rennen en te kijken of hij of zij echt dood is. Hierbij zou je bewijs kunnen weghalen. Probeer de plaats delict (de plek waar het is gebeurd) niet aan te raken of te verstoren. Alles kan belangrijk bewijsmateriaal zijn dat de politie kan helpen bij het onderzoek naar de moord. Blijf op een veilige afstand en zorg ook dat andere mensen de plaats delict niet betreden totdat de politie aankomt.

als je getuige bent van een moord
Als je een moord ziet gebeuren, is het van belang de plaats delict niet te verstoren voor onderzoek

  • Details onthouden

Als je een moord ziet gebeuren, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk details onthoudt. Door de eerste paniek kan dat misschien lastig zijn, maar vaak onthoud je meer dan dat je had gedacht.
Onthoud dan de details van de situatie. Let op de lichamelijke kenmerken van de dader, zoals lengte, leeftijd, geslacht, haarkleur, kleding, tatoeages, stemgeluid, aparte hoestjes of eventuele andere opvallende dingen. Denk ook aan alle andere belangrijke informatie, zoals het tijdstip van de moord en eventuele auto’s, busjes, scooters, fietsen of bootjes die betrokken waren.

  • Hulp bieden aan het slachtoffer:

Als het veilig is om te doen, kun je proberen eerste hulp te verlenen aan het slachtoffer , maar zorg dat de plaats delict niet wijzigt. Als je medische kennis of vaardigheden hebt, kun je proberen de vitale functies van het slachtoffer te stabiliseren totdat er professionele hulp is. Volg de instructies van de hulpverleners aan de telefoon op en doe niets wat de situatie verder kan verergeren. Probeer ondertussen op je eigen ademhaling te blijven letten. Vier tellen in en vier tellen uit is de manier om je zenuwstelsel weer een beetje tot rust te brengen.

  • Werk samen met de politie:

Als de politie is aangekomen, probeer dan kalm te blijven en werk samen. Leg gedetailleerd uit wat je hebt gezien en geef alle informatie door die je hebt verzameld. Het kan zijn dat ze je vragen om als getuige op te treden.  Dan is het handig je contactgegevens door te geven aan de politie, zodat ze je kunnen bereiken voor verdere verklaringen als dat nodig is.

  • Hulp of steun zoeken:

Als je getuige van een moord bent, kan dat een behoorlijk traumatische ervaring zijn die best emotionele gevolgen kan hebben. Dan is het goed om professionele hulp in te schakelen, zeker als je er mee blijft rondlopen. Het is goed om erover te praten met vrienden of familie, ook al vind je dat soms lastig. Het helpt jou om deze bizarre situatie te verwerken.

 

Elke situatie is anders, dus een standaardprocedure is er niet als je een moord ziet gebeuren. Wij hopen toch dat we je wat richtlijnen hebben kunnen geven. Hopelijk onthoud je ze als dit zich voordoet. Het is vooral belangrijk dat je op je eigen veiligheid let en dat je een melding doet aan de hulpdiensten. Als je de overige stappen kunt onthouden, is dat alleen maar mooi meegenomen. Uiteraard hopen wij dat je dit nooit hoeft mee te maken.

 

Geplaatst in categorie: Artikelen Uitvaart

Geplaatst in tags: 112 ademhaling Criminologie Dood forensisch onderzoek getuige Getuigenverklaring hulpdiensten Misdaad Misdaadscene moord nabestaanden nazorg Ooggetuige overlijden plaats delict Politieonderzoek Recht en justitie Rechtszaak Strafproces Strafrecht Strafrechtelijk onderzoek trauma uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl veiligheid Veiligheid en rechtvaardigheid verlies