Kinderen rouwen anders dan volwassenen – Samenspraak Uitvaartzorg

Gesponsord bericht

Kinderen rouwen anders dan volwassenen – Samenspraak Uitvaartzorg. Aan het woord Marion Bollongino van Samenspraak Uitvaartzorg, volgens haar zijn er tal van mogelijkheden om een kind bij een uitvaart te betrekken en is dit zeker ook goed voor de rouwverwerking.

Elk kind zal een herinnering overhouden aan een overlijden. Daarom is het goed, hoe jong het kind ook is, om het kind te betrekken bij een overlijden.

Kinderen betrekken bij een uitvaart

Hoe kun je kinderen dan het beste bij een begrafenis of crematie betrekken? Iedere leeftijdscategorie behoeft een andere aanpak. Een kind van 12 jaar begrijpt volledig dat iemand die overleden is niet meer terugkomt. Maar voor een kleintje van 4 jaar oud is dat nog lastig te bevatten. Leg jonge kinderen dus heel concreet uit wat er gebeurd is. Zeg dus niet dat opa voor altijd is gaan slapen, maar vertel dat hij dood is. Want een kind  zou bang kunnen zijn om te gaan slapen, omdat hij of zij bang is zélf niet meer wakker te worden.

Vervolgens kun je uitleggen wat de dood precies inhoudt. Dus dat iemand geen adem meer haalt en het hart is gestopt met kloppen. Zorg ervoor dat een kind zich veilig voelt, vragen mag stellen en zijn gevoelens mag uiten. Ook wanneer boosheid en verdriet zich op een later moment voordoen. Want het familielid blijft altijd een onderdeel uitmaken van je leven. Ook wanneer hij of zij er niet meer fysiek bij is.

Kist beschilderd door de kleinkinderen

Vervolgens kun je kinderen een specifieke rol geven om hen nog bewuster bij het afscheid te betrekken. Denk hierbij aan een kaarsje aansteken, een gedichtje voorlezen of het versieren van de kist. Door kinderen actief te betrekken bij het afscheid, hebben ze het gevoel dat ze erbij horen en serieus genomen worden in hun gevoelens. Dit is enorm belangrijk voor hun rouwverwerking.

Hoe jong en klein ook, een kind kan altijd bij een afscheid aanwezig zijn. Er wordt altijd gezorgd dat er kleurpotloden en boekjes en een knuffeltje aanwezig is.

Wilt u meer weten over Marion en haar onderneming Samenspraak Uitvaartzorg bezoek dan onze bedrijvengids 

Geplaatst in categorie: Leverancier aan het woord

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis crematie kinderen en rouw nabestaanden overlijden rouwen uitvaartonderneming