Wat is obductie of autopsie?

Uitvaart Platform •

Wat is obductie of autopsie?

Wat is obductie of autopsie?

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Velen hebben het woord al wel eens gehoord, maar wat deze procedure precies inhoudt, is niet bij iedereen bekend. Wij leggen je meer uit over dit proces en wanneer dit noodzakelijk of wenselijk is na een overlijden. Obductie staat ook bekend als autopsie of postmortaal onderzoek. Het is een medische procedure waarbij het lichaam van een overleden persoon wordt onderzocht om de oorzaak en aard van de dood te kunnen vaststellen. Een obductie wordt in Nederland niet zomaar uitgevoerd. Dit gebeurt volgens specifieke wetten en regels die gevolg moeten worden om de privacy en rechten van de overledene te respecteren.

Wat is de reden voor een obductie of een autopsie?

Doodsoorzaak vaststellen:

    Wanneer de exacte doodsoorzaak onduidelijk is, vindt er een obductie of autopsie plaats. Dit gebeurt ook als er het vermoeden van een misdrijf is. Obducties helpen bij het vaststellen van de exacte oorzaak van overlijden. Dit is van belang voor het vaststellen van de juiste doodsoorzaak op de overlijdensakte maar ook als er eventueel strafrechtelijk onderzoek komt.

    Verbetering van medische kennis:

      Obducties of autopsies kunnen de kennis over ziekten, anatomie en pathologie vergroten. Zo kunnen onderzoekers meer te weten komen over het effect van ziekten op het menselijk lichaam en dit kan weer zorgen voor een verbetering van diagnoses, behandeling en het voorkomen van ziektes.

      Familiaire aandoeningen:

        In sommige gevallen kan obductie worden uitgevoerd om de oorzaak van overlijden te achterhalen bij familieleden met vergelijkbare genetische aandoeningen. Overige familieleden kunnen dan alerter zijn op eventuele erfelijke aandoeningen en soms kan dit dan ook voorkomen worden.

        Wat houdt de procedure van obductie of autopsie precies in?

        In Nederland wordt obductie uitgevoerd volgens strikte wetten en regels. Die horen bij het proces van het medische onderzoek.

        Toestemming:

          Voordat een obductie kan plaatsvinden, moeten de nabestaanden of de wettelijke vertegenwoordiger van de overledene toestemming geven. Als er een vermoeden of verdenking van een misdrijf is, dan kan een obductie verplicht gesteld worden zonder de toestemming van nabestaanden.

          Externe inspectie:

            De procedure van obductie begint met een externe inspectie van het lichaam. Hierbij bekijkt de professional externe verwondingen, merktekens en andere relevante informatie en zorgt dat deze gedocumenteerd worden.

            Inwendige inspectie:

              Vervolgens maken ze het lichaam open met een Y-vormige incisie op de borstkas. Op die manier krijgt de patholoog goed zicht op de inwendige organen. Hij of zij onderzoekt de organen zorgvuldig op afwijkingen, ziekten of letsel en verwijdert bijvoorbeeld ook de pacemaker.

              Orgaanonderzoek:

                Soms wordt er ook onderzoek gedaan naar de organen, zoals het hart, de longen, de lever en de nieren. Deze kunnen dan verwijderd worden voor een gedetailleerde analyse. Dit houdt het bekijken, wegen, snijden en het nemen van monsters voor microscopisch onderzoek in.

                Sluiting:

                Als het onderzoek klaar is, plaatst de patholoog de organen zorgvuldig terug in het lichaam. De incisies worden zorgvuldig gehecht volgens de medische standaarden. Als de nabestaanden nog afscheid willen nemen of de overledene willen laten opbaren, is het van belang dat deze littekens niet te zien zijn.

                Wat gebeurt er met de organen?

                Volgens de Nederlandse wetgeving moeten de verwijderde organen na de obductie of autopsie weer worden teruggeplaatst in het lichaam. Mocht het toch nodig zijn om nog monsters te nemen, dan worden deze bewaard voor toekomstige analyse.

                Nu je misschien beter begrijpt wat een obductie of autopsie inhoudt, zie je ook dat de uitvoering hiervan soms van groot belang is. Niet alleen in geval van eventuele erfelijke aandoeningen of een misdrijf, maar soms kan het ook voor de nabestaanden van groot belang zijn om de precieze doodsoorzaak te weten. Het kan ze helpen bij de verwerking, zeker als het overlijden heel plotseling gebeurt.

                Sommige mensen vinden het belang van autopsie om medische kennis te vergroten zo groot, dat ze hun lichaam aan de wetenschap afstaan. Op die manier helpen zij bewust mee om ziektes te onderzoeken en hier betere behandelmethodes voor te vinden.

                Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.


                Bedrijven

                De volgende bedrijven hebben diensten rondom opbaren & verzorging

                Bekijk alle bedrijven