Wat moet je regelen voor na je overlijden als je kinderen hebt?

Je bent ouder en ook al denk je er niet liever niet aan: wat moet je eigenlijk regelen voor na je overlijden als je kinderen hebt?
Het is naar je kinderen toe wel zo netjes om zoveel mogelijk geregeld te hebben voor als het onvermijdelijke toch gebeurt, verwacht of onverwacht. Je beschermt je kinderen hiermee tegen een hoop gedoe na jouw overlijden en dat scheelt ze een hoop stress. Waar moet je eigenlijk allemaal aan denken?

 

  • Testament:

Een testament op laten maken is een belangrijk iets wat je kunt regelen als ouder voor na je overlijden als je kinderen hebt. Het is een document waarin je vastlegt wie je erfgenamen zijn en wie de verzorger van je kinderen wordt als jij komt te overlijden als zij nog minderjarig zijn. Een testament moet je laten opstellen bij een notaris. Als je advies wil bij het opstellen kun je contact opnemen met een executeur of een een financieel adviseur. Een notaris kan eventueel ook advies geven.

  • Levensverzekering:

Je kunt een levensverzekering afsluiten. Dit is een verzekering die wordt uitgekeerd op een afgesproken moment, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat óf als je komt te overlijden. Het wordt ook vaak ingezet om een hypotheek uiteindelijk te kunnen afbetalen. Het is vooral een fijne manier om je nabestaanden te beschermen tegen eventuele schulden als je komt te overlijden. Zorg er dan ook altijd voor dat je vastlegt dat de opbrengst van deze verzekering aan je kinderen wordt nagelaten op het moment dat jij komt te overlijden.

  • Volmacht:

Wat moet je nog meer regelen voor na je overlijden als je kinderen hebt? Je kunt iemand aanstellen als volmachtgever. Deze persoon kan dan rechtsbeslissingen nemen als jij komt te overlijden. Hij of zij kan ook financiële verantwoordelijkheden dragen als jij komt te overlijden. Dit kan van grote hulp zijn voor je nabestaanden. Als jij niet iemand in jouw directe familie- of vriendenkring hebt die je hiermee vertrouwt, kun je altijd denken aan een onafhankelijke executeur. Deze heeft veel verstand van dit soort zaken en zal zich niet laten lijden door zijn of haar emoties.

  • Financiële planning:

Wat regel je eigenlijk op financieel gebied voor na je overlijden als ouder? Het is verstandig om te zorgen dat je je financiële verantwoordelijkheden goed afhandelt. Dit houdt in dat je hypotheek, verzekeringen, schulden en andere financiële zaken op tijd betaald zijn, zodat je nabestaanden niet met schulden opgezadeld worden. Dat is iets wat je natuurlijk ook niet wil voor je kinderen. Misschien heb jij ook wel met een expert een financiële planning opgesteld, houd hierbij dan ook rekening met hoe het voor je nabestaanden uitziet als je komt te overlijden.

  • Ouderschapsplan:

Wat regel je als ouder nog meer voor na je overlijden als je kinderen hebt? Denk dan eens aan de volgende zaken.
Ben je nog samen met je partner? Als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, is het verstandig dat je (minderjarige) kinderen door je partner erkend zijn en dat hij of zij ook ouderlijk gezag heeft. Als dit niet geregeld is, zou het in theorie zo kunnen zijn dat jullie kinderen na je overlijden naar andere familieleden gaan dan naar je partner. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan zal de rechter in de meeste gevallen de overgebleven ouder als verzorgende aanwijzen. Dit is nog belangrijker als je niet meer met de partner samen bent. Stel dat jij je de andere ouder niet als een geschikte verzorgende voor jullie kinderen ziet, zul je in een testament moeten vaststellen waar jij dan wil dat je kinderen terecht komen na jouw overlijden. Zoek dit allemaal goed uit en maak ook goede afspraken met de personen die jij wel als geschikte verzorgenden voor jouw kinderen ziet.

Wat moet je regelen voor na je overlijden als je kinderen hebt?
Wat regel je als ouder eigenlijk allemaal voor na je overlijden?

  • Medische volmacht:

Het is natuurlijk een situatie waarin je nooit terecht hoopt te komen, maar stel dat jij niet meer in staat zou zijn om zelf medische beslissingen te nemen. Wat gebeurt er dan? Heel handig, dit is één van de zaken die je moet regelen voor na je overlijden als je kinderen hebt. Zeker als deze kinderen minderjarig zijn. Zij zijn dan niet in staat om voor jou te beslissen. Het is verstandig om hiervoor iemand aan te wijzen die je vertrouwt en die weet wat jouw wensen zijn in zo’n geval.

Je ziet het, als je je afvraagt wat moet regelen voor na je overlijden als je kinderen hebt, zijn er een hoop punten waaraan je zou moeten denken. Het is verstandig om dit wel allemaal duidelijk te hebben. Zo hebben je kinderen en je nabestaanden een stuk minder stress in een tijd die toch al behoorlijk moeilijk is. Wil je meer weten over mensen die je daarbij kunnen helpen? Kijk dan eens op onze pagina. Hier vind je notarissen, executeurs en overige experts als het gaat om nalatenschap.

Geplaatst in categorie: Artikelen Erfenis/Nalatenschap Wensen vastleggen

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis condoleance crematie Crematorium Dood Gedenkplaats grafsteen Herdenken kist nabestaanden nazorg overlijden Palliatieve zorg rouwcentrum rouwkaart rouwverwerking uitvaart-inside Uitvaart-Platform.nl uitvaartbegeleiding uitvaartbloemen uitvaartbranche uitvaartcatering Uitvaartdienst uitvaartfotografie Uitvaartinside uitvaartmuziek Uitvaartplatform Uitvaartverzekering Uitvaartwensen. urn verlies