Mainasse Bijzondere Uitvaartzorg

Uitvaart Platform •

Mainasse Bijzondere Uitvaartzorg

Mainasse Bijzondere Uitvaartzorg

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Mainasse Bijzondere Uitvaartzorg, gespecialiseerd in Molukse uitvaarten? Wat is daar zo speciaal aan? In elke gemeente vindt men tegenwoordig wel een aantal uitvaartondernemers die heel netjes een familie begeleiden bij het afscheid van een dierbare. Soms een groot bedrijf en steeds vaker een kleine ondernemer die het belangrijk vindt om extra aandacht aan de familie te besteden. Zo ook in Capelle aan den IJssel. Naast de vele grote en kleine ondernemers is daar ook Mainasse Bijzondere Uitvaartzorg gevestigd.

Hèlen Mainasse begon haar bedrijf in 2015, met name om in haar directe omgeving families bij te staan. Die directe omgeving was Capelle aan den IJssel, maar al snel werd dat uitgebreid naar landelijk, doordat de Molukse wijken, die door heel Nederland zijn gebouwd, haar hulp nodig hadden.

Molukse tradities

Hèlen is getrouwd met een Molukse man en probeert haar gezin zoveel mogelijk mee te nemen in de kerkelijke en Molukse traditionele gewoontes. Ze heeft door de tientallen jaren heen al een groot netwerk opgebouwd door haar landelijke kerkelijke activiteiten en de vele uitvaarten.

De Molukkers kwamen in 1951 in Nederland. Hun gedwongen komst was een gevolg van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en het gegeven dat de Molukkers meegevochten hadden met het Nederlandse KNIL-leger. Omdat zij hier in principe tijdelijk zouden verblijven, zijn zij aanvankelijk gehuisvest in speciale woonoorden of kampen die later woonwijken werden.

De meeste Molukkers zijn protestant. Een kleine minderheid van de Molukkers is rooms-katholiek of moslim. Oorspronkelijke verwantschapssystemen als familie- en dorpsbanden en de bijbehorende plichten spelen een belangrijke rol in de Molukse gemeenschap. Deze lopen dwars door de religieuze groepen heen en geven inhoud aan het geloof en daarmee ook aan de stervensbegeleiding en verliesverwerking. 

Hoe ga je om met de Molukse tradities?

Voor veel Molukkers is het overlijden een heel normale zaak. Ze rijden het hele land door om op bezoek te gaan bij de familie in rouw, voor een condoleancedienst of een laatste groet aan hun vaak verre familielid of vriend. Voor hen is het bij een overlijden ook heel normaal dat je er voor elkaar bent. Direct na een overlijden zorgt de familie, de kerkraad en de gemeenschap voor de hele organisatie. De uitvaartbegeleider hoeft vaak alleen maar te komen voor het logistieke deel, de rest doen ze allemaal zelf. Niks moeilijks aan dus……..

Maar …… steeds meer komen we in een andere Molukse wereld dan de afgelopen jaren standaard was. De 1e KNIL-generatie is bijna volledig weg en de 3e generatie is nu verantwoordelijk voor de 2e generatie Molukkers. Steeds vaker kiezen ook Molukkers voor een crematie of een niet-kerkelijke uitvaart. Hoe ga je dan met die tradities om? Er komen ook meer gemixte families met bijvoorbeeld een Nederlandse en een Molukse ouder, waardoor veel gezinnen buiten de “wijk” wonen en niet volledig zijn opgegroeid met de Molukse tradities. Bij een overlijden wil men echter toch wel die traditie handhaven en zorgen dat alles gaat zoals “het hoort”. De contacten met kumpulans (dorpsvereniging) en kerkraad is dan niet altijd zo vanzelfsprekend meer en de catering moet dan worden opgevangen door professionele bedrijven.

In zulke gevallen is een “gewone” uitvaartverzorger niet afdoende en zijn Hèlen en Rebana Mainasse een steun en toeverlaat voor dat gezin. Zij kennen alle geschreven en ongeschreven regels uit deze cultuur. Hèlen: “Wij doen alle soorten uitvaarten van alle culturen, maar het Molukse zit in je hart en bij Rebana zelfs in het bloed. Doordat Rebana erbij is gekomen kunnen de Moluks traditionele uitvaarten ook blijven doorlopen.” 

Hèlen en Rebana

Doordat Hèlen al tientallen jaren in de Molukse gemeenschap leeft en Rebana  er zelfs in is geboren, hebben zij van dichtbij al vele uitvaarten meegemaakt en ook zelf verzorgd.

Alle ongeschreven regels en vaste tradities probeert iedere Molukker hoog in het vaandel te houden. Soms met moeite, omdat men niet Moluks is opgegroeid. Op die momenten zijn zij een waardevolle aanvulling als uitvaartbegeleider.

Maar ook als de familie alles zelf al goed op de rit heeft, zijn ze er als algemeen aanspreekpunt voor bijvoorbeeld kerk en catering, zodat nabestaanden op die drukke dagen wat rust krijgen. Ze zijn in veel Molukse wijken en kerken een bekende en kunnen zich daardoor iets makkelijker in deze wereld bewegen. Ze kunnen hierdoor met recht zeggen dat ze hierin uniek zijn.

Mama had het zo gewild.........

Steeds vaker wordt de hulp van Mainasse Bijzondere Uitvaartzorg gevraagd in de Molukse gezinnen om de uitvaart te geven die moeder of vader zo graag gewild had, maar die de lokale uitvaartondernemer niet kan bieden. Op deze manier krijgt de overledene het afscheid zoals hij of zij het had gewild. Een geruststelling voor de familie in rouw en een goede rouwverwerking. 

Hèlen;

Mijn werk is mijn hobby, organiseren mijn talent, mensen helpen is mijn missie. Onnodig om te zeggen dat ik mensen in rouw wil helpen om het afscheid van hun geliefde zo mooi mogelijk te maken. Welke achtergrond of cultuur dan ook! En ik geef graag de mij gegeven liefde door aan anderen…  

Rebana;

Tijdens het regelen en organiseren van de uitvaart ben ik liefdevol en bemoedigend maar ook begripvol aanwezig. Er voor de nabestaanden zijn en ze door die moeilijke periode trekken. Ik hoop met mijn bemoedigende glimlach iedere nabestaanden oprecht een beetje kracht te geven wanneer ze zich verloren voelen. Als dit lukt, dan ben ik blij en dankbaar. Alleen maar liefde! En liefde moet je delen ongeacht je afkomst!

 Wilt u meer weten over Mainasse Bijzondere Uitvaartzorg, bezoek dan onze bedrijvengids.