Wat houdt Allerzielen in

Amisha Soeratram •

Wat houdt Allerzielen in

Wat houdt Allerzielen in

Amisha Soeratram
Amisha Soeratram

Wat houdt Allerzielen in? Waar komt deze gedenkwaardige traditie vandaan? Het is een belangrijke katholieke feestdag die men viert op 2 november. In deze periode herdenken gelovigen hun overleden dierbaren en tonen ze hun respect aan deze overleden zielen. In veel verschillende delen van de wereld wordt dit gevierd en het heeft dan ook een spirituele en culturele betekenis. Wat is Allerzielen eigenlijk en wat zijn de oorsprong, de rituelen en de tradities die erbij horen?

De oorsprong van Allerzielen

  Als je wil weten wat Allerzielen is, is het goed om de oorsprong te weten. Allerzielen is al terug te vinden in de vroege christelijke geschiedenis en het is een voortzetting van Allerheiligen, dat men op 1 november viert. Allerheiligen is gewijd aan de erkenning van alle heiligen, inclusief degenen die nooit officieel zijn heiligverklaard. Allerzielen is ook de dag waarop de katholieken hun overleden dierbaren herdenken en bidden voor de zielen van degenen die zich misschien wel in het vagevuur bevinden, in de hoop dat ze snel naar de hemel kunnen gaan.

  Wat houdt Allerzielen in: Traditionele Rituelen en Gebruiken

  Kerkdiensten:

  Op Allerzielen zijn er vaak speciale kerkdiensten waarbij men kan bidden voor de zielen van de overledenen. De gelovigen brengen vaak foto's van hun overleden dierbaren mee naar de kerk en steken kaarsen aan om ze te herinneren en te eren.

  Graven bezoeken:

  Een van de meest voorkomende tradities op Allerzielen is het bezoeken van graven van overleden familieleden. Mensen maken de grafstenen schoon, zetten bloemen neer en steken kaarsen aan als een teken van respect voor de overledene.

  Het maken van speciale gerechten:

  In sommige culturen maken de mensen speciale gerechten die typisch zijn voor Allerzielen, zoals pan de muerto (dodenbrood) in Mexico en zogenaamde zielenbroodjes in sommige Europese landen.

  Het maken van altaartjes:

  Vaak richten nabestaanden altaartjes in met foto's, kaarsen, bloemen en persoonlijke bezittingen van de overledenen. Deze altaartjes zijn bedoeld om de overledenen te eren en ze te blijven herinneren.

  Wat is Allerzielen?
  Wat is Allerzielen precies en waar komt het vandaan?

  Betekenis en symboliek

   Allerzielen houdt ook het geloof in het voortbestaan van de ziel na de dood in en het daarbij het belang van bidden voor de overledenen. Het is een tijd van rouw, reflectie en herinnering, maar ook van troost en hoop. Het symboliseert de band tussen de levenden en de doden, waarbij gebeden en goede daden zouden kunnen helpen om de zielen van de overledenen te bevrijden uit het vagevuur en hen toegang te geven tot de hemel.

   Allerzielen tegenwoordig

   Hoewel Allerzielen een diepgewortelde religieuze betekenis heeft, vieren tegenwoordig ook mensen van verschillende culturele achtergronden deze bijzondere dag. Families komen samen om hun overleden dierbaren te herdenken en ze halen mooie herinneringen en verhalen aan ze op.

   In sommige regio's herdenken mensen met Allerzielen geliefde beroemdheden en historische figuren die niet eens echt persoonlijk bekend zijn bij degenen die hen herdenken.

   Allerzielen is een prachtige manier om overledenen te herdenken, al kan dat natuurlijk ook op andere momenten dan op 2 november.

   Klik hier om ons glossy uitvaartmagazine Uitvaart-Inside te bestellen voor meer inspiratie en informatie omtrent uitvaarten.

   Bedrijven

   De volgende bedrijven hebben diensten rondom rouwbegeleiding & nazorg

   Bekijk alle bedrijven