Het bijzondere verhaal van een afscheids- en uitvaartfotograaf

Uitvaart Platform •

Het bijzondere verhaal van een afscheids- en uitvaartfotograaf

Het bijzondere verhaal van een afscheids- en uitvaartfotograaf

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Het bijzondere verhaal van een afscheids- en uitvaartfotograaf. VDR Fotografie, Grietje van der Reijnst, vertelt u waarom zij afscheidsreportages maakt voor nabestaanden.

Vijftien jaar geleden is mijn zus Tetsje overleden aan eierstokkanker

Ze mocht maar 46 jaar worden.... Als familie hebben we zelf foto’s van haar gemaakt toen ze opgebaard lag en ook van alle prachtige bloemstukken.

In die tijd dacht niemand eraan om foto's van de uitvaart te maken. Laat staan foto's te maken van de overledene.  De eerste jaren na het overlijden van mijn zus kon ik het meeste van de uitvaart nog goed herinneren. Maar naar verloop van tijd merk ik dat dit met de jaren vervaagt. Vooral de details, zoals alle prachtige bloemstukken, de mensen die bij de afscheidsceremonie waren, de sprekers, de emoties, de pianiste en nog veel meer. Deze beelden mis ik in mijn herinnering.

Mijn zus was lerares, waardoor er veel mensen bij het afscheid aanwezig waren. Alleen dit al, maakte het tot een bijzondere uitvaart. Er waren veel sprekers, waaronder ook leerlingen van haar klas.

Nu ik ouder word, merk ik dat het gemis weer sterker wordt... 

Het NIET hebben van een mooi herinneringsalbum vind ik daardoor verschrikkelijk jammer. Wat had ik graag de foto's terug willen zien. In een mooi album, dat je er bij bepaalde momenten even bij kunt pakken. Alles terug te zien rondom haar bijzondere afscheid, wat zij zelf voor het grootste gedeelte had verzorgd. Dan kon ik het op mijn gemak erbij pakken en alle foto's stuk voor stuk nog eens bekijken. Maar ook om terug te zien wat voor prachtig afscheid mijn zus heeft gehad.

Doordat ik dit nu allemaal zelf heb ervaren, besef ik enorm hoe waardevol een afscheidsreportage voor nabestaanden is. Ik benadruk dit niet alleen als fotograaf maar als iemand die uit eigen ervaring spreekt.

Dit verhaal geldt niet alleen voor het overlijden van mijn zus maar ook voor het overlijden van mijn lieve vader in het jaar 2000. Hij mocht maar 68 jaar worden. Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid er wel. En ik hoop van harte dat veel uitvaartverzorgers ook het belang inzien van het maken van uitvaart foto's en dit kenbaar maken aan de nabestaanden.

Soms hebben de nabestaande er helemaal geen weet van dat dit kan! Hoe mooi en waardevol is het dan om hier toch foto's van te hebben…

Lieve groet, Grietje van der Reijnst, VDR Fotografie | Als fotograaf leg ik bijzondere momenten vast die het leven en het afscheid markeren.

 Wilt u meer informatie over  afscheids- en uitvaartfotograaf VDR Fotografie, neem dan een kijkje in onze bedrijvengids.

Bedrijven

De volgende bedrijven hebben diensten rondom fotograaf

Bekijk alle bedrijven