Henry Badeloe: fotograaf en filmmaker

Uitvaart Platform •

Henry Badeloe: fotograaf en filmmaker

Henry Badeloe: fotograaf en filmmaker

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Henry Badeloe: fotograaf en filmmaker. Omdat door verdriet niet altijd alles zichtbaar is, zijn beelden van onschatbare waarden. 

Henry vertelt u zijn verhaal.

Henry Badeloe (57) geboren in Suriname en kwam op 11-jarige leeftijd naar Nederland. Na een halfjaar in Maastricht gewoond te hebben is hij met familie verhuisd naar Gouda. Daar opgetogen en hij begon in derde klas op de Lagere School “De Sleutel”. Al van jongs af was ik geïnspireerd door de beelden op televisie, ik keek graag naar de tv-serie de klassieker Starsky & Hutch.

Wat zou ik graag dit soort speelfilms met actie willen maken, dat was mijn droom. Ik werd lid van een amateur filmclub en ik had talent en won daar prijzen met mijn korte films. Zij adviseerden mij om een opleiding op de filmacademie te gaan doen. Helaas was hier geen geld voor.

Fotografie voor een uitvaart

Ik kwam in contact met fotografie want de vader van een klasgenoot had een fotozaak met filmstudio, geweldig! Ik kreeg een baan als fotolaborant en kon daarmee mijn studie bekostigen bij de fotovakschool. En sinds 1993 had ik mijn eigen bedrijf als fotograaf. Parttime werkte ik ook nog als maker van videofilms van verjaardagen en evenementen.

Sinds 2002 ben ik fulltime beeldmaker en fotografeer ik uitvaarten, zakelijke fotografie en bruidsreportages. Met een eigen atelier/fotostudio. Daar ik veel zakelijke fotografie deed, kwam ik in aanraking met Defensie om wat foto’s te maken. Ook kreeg ik een opdracht een uitvaart voor Defensie te fotografen, hier kwam ik een uitvaartverzorger tegen die mij meer werk aanbood als uitvaartfotograaf. Zo kreeg ik steeds vaker uitvaarten om te fotograferen.

Afscheidsfotograaf

Ik weet hoe het is om iemand te verliezen, want in al die jaren heb ik heel wat naasten verloren: mijn moeder en vader, mijn twee broers en veel familieleden. Het is dankbaar werk en ik geef nabestaanden een tastbare herinnering mee. Een rouwreportage levert een betekenisvolle bijdrage aan het verwerken van het verlies van een dierbare. En het levert een tastbare herinnering op in de vorm van een bijzonder naslagwerk.

Ik heb het niet gehad, in die tijd dat ik naasten verloor waren er ook niet zoveel fotografen en nog steeds staat uitvaart fotografie in Nederland nog in de kinderschoenen. Daarom kan ik nu zeggen dat ik de mooiste baan heb als uitvaartfotograaf. Naast uitvaartfotografie maak ik ook uitvaartvideo als herinnering.

 Wilt u meer informatie over Henry's Photodesign, bezoek dan onze bedrijvengids, u vindt hier ook de contactgegevens.