Vernieuwende trends in afscheid nemen

Uitvaart Platform •

Vernieuwende trends in afscheid nemen

Vernieuwende trends in afscheid nemen

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Vernieuwende trends in afscheid nemen: is er sprake van een uitvaartrevolutie? Je zou kunnen zeggen van wel. Afscheid nemen van een dierbare is door de eeuwen heen altijd moeilijk en emotioneel geweest, maar de manier waarop wij afscheid nemen is door de eeuwen heen ook vaak veranderd. In de huidige tijd waarin we leven zien we dat uitvaarten qua vorm en inhoud steeds meer veranderen. Er is tegenwoordig veel mogelijk en taboes worden steeds meer doorbroken. In dit artikel vertellen we je meer over de nieuwe trends in de uitvaartbranche. 

1. Natuurbegraven: terug naar de natuur

  Eén van de meest opvallende, vernieuwende trends in afscheid nemen is dat we steeds vaker kiezen voor natuurbegrafenissen. In plaats van traditionele begraafplaatsen willen steeds meer mensen hun laatste rustplaats in de natuur. Dit ecologische alternatief houdt het begraven worden in prachtige bossen, velden of natuurgebieden in, waar de natuur het graf in feite verzorgt. Mens en natuur komen weer bij elkaar. Daardoor is het een duurzamere manier om afscheid te nemen.

  2. Kunstzinnige uitvaarten

   Uitvaarten worden steeds meer gezien als mogelijkheden om creatieve expressie te uiten. Kunstenaars en ambachtslieden ontwerpen bijvoorbeeld op maat gemaakte kisten, urnen en gedenktekens die de persoonlijkheid van de overledene weergeven. Bovendien organiseren sommige families kunsttentoonstellingen en optredens als onderdeel van de herdenking, waarbij de nadruk ligt op het herdenken én vieren van het leven en de passies van de overledene.

   3. Digitale herdenkingen: altijd en overal verbonden

    Door de mooie ontwikkelingen in de technologie kunnen mensen van over de hele wereld deelnemen aan herdenkingsdiensten. Live-streaming van uitvaarten maakt het mogelijk voor verre vrienden en familieleden om deel te nemen, waar ze ook mogen zijn. Zo zie je steeds vaker virtuele (online) gedenkplaatsen, die aan mensen een ruimte bieden waar ze online herinneringen kunnen delen, bijvoorbeeld condoleancepagina's, herdenkingswebsites of  online fotoboeken. Op die manier kunnen ze troost vinden.

    Vernieuwende trends in afscheid nemen
    Vernieuwende trends in afscheid nemen: is er sprake van een uitvaartrevolutie? Je zou kunnen zeggen van wel.

    4. Duurzaamheid:

     Duurzaamheid is één van de belangrijkste, vernieuwende trends in afscheid nemen geworden. Dit zie je onder andere terug in biologisch afbreekbare urnen en kisten, eco-vriendelijke crematiemogelijkheden en zelfs herbebossingsinitiatieven na natuurbegrafenissen. Dit  zijn enkele voorbeelden van milieubewuste keuzes die je steeds vaker ziet. Bedrijven in de uitvaartbranche houden steeds meer rekening met het milieu door te werken met locale ondernemers, gebruik te maken van biologisch afbreekbare materialen, na te denken over milieuvriendelijk transport en door hun bedrijfslocaties te voorzien van zonnepanelen. Dit zijn enkele voorbeelden van een mooie ontwikkeling die plaatsvindt in de uitvaartbranche.

     5. Thematische uitvaarten

      Om een uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken, kiezen mensen steeds vaker voor thematische uitvaarten die de persoonlijkheid van de overledene weerspiegelen. Dit gaat van eerbetoon aan geliefde films tot vieringen van hobby's en deze uitvaarten vieren het leven en de unieke interesses van de overledene. Het draait niet alleen om rouwen, maar ook om herinneren en glimlachen. Proost op het leven!

      6. Catering, kleding en live-muziek

       Een mooie, vernieuwende uitvaart in afscheid nemen is ook het verschil in catering. Waar vroeger het bekende 'bakkie en plakkie' de norm waren, zie je tegenwoordig steeds vaker uitgebreide catering bij uitvaarten. Dit kan gaan van een uitgebreide borrel in een uitvaartcentrum tot aan foodtrucks op een mooie buitenlocatie. Soms komen er goede flessen wijn op tafel, maar er worden ook cocktailbars neergezet zodat er met recht geproost kan worden op het leven van de overledene. Ook qua kleding zien we veel veranderingen. Je bent niet meer verplicht om in het zwart of grijs op een uitvaart te verschijnen. Tegenwoordig kiezen mensen zelfs graag voor fleurige kleding of voor een bepaald thema in de kleding. Daarnaast zien we ook in de muziek vernieuwende trends. Waar voorheen Mieke Telkamp met 'Waarheen, waarvoor' de geluidsinstallaties in uitvaartcentra regeerde, horen we tegenwoordig heel andere liedjes. Steeds vaker is er live-muziek bij uitvaarten, waarbij de muzikanten de lievelingsliedjes van de overledene laten horen.

       7. Rouwondersteuning:

        Je ziet tegenwoordig dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan rouwverwerking. Het aanbieden van professionele hulp en begeleiding aan rouwenden ziet men steeds meer als een onmisbaar onderdeel van het afscheid nemen. Soms zitten mensen vast in hun rouwproces en dan is de stap naar rouwtherapie gelukkig steeds makkelijker om te zetten. Dit helpt nabestaanden om te gaan met verdriet, waarbij de therapeut rekening houdt met hun eigen tempo en hun eigen manier van afscheid nemen.

        Het is mooi dat er sprake is van een uitvaartrevolutie met vernieuwende trends. We zitten bij een afscheid niet meer vast aan regeltjes van hoe het hoort en hoe het zou moeten. Er is nu meer ruimte voor persoonlijke inbreng, voor een uitvaart waarbij de wensen van de overledene en de nabestaanden centraal staan. Daarnaast ontkomen we er niet aan om het milieu daarbij in het oog te houden, als we deze aarde zo lang mogelijk goed willen houden. In een wereld die voortdurend verandert, brengen deze trends vernieuwing en hoop naar de uitvaartbranche. Ze herinneren ons eraan dat het afscheid nemen van een geliefde een moment is om te koesteren en te vieren. Want laten we één ding niet vergeten, niks is te gek!

         

        Wil jij meer weten over vernieuwende trends in de uitvaartbranche? Lees dan ook vooral ons blad Uitvaart Inside. Daarin vind je inspiratie over alles wat er op uitvaartgebied mogelijk is!