Resultaten van onze poll: Zou jij een eenzame uitvaart bijwonen?

Uitvaart Platform •

Resultaten van onze poll: Zou jij een eenzame uitvaart bijwonen?

Resultaten van onze poll: Zou jij een eenzame uitvaart bijwonen?

Uitvaart Platform
Uitvaart Platform

Recentelijk vroegen we onze leden, in onze Facebookgroep, of zij zouden overwegen aanwezig te zijn bij een eenzame uitvaart. Een eenzame uitvaart is voor overledenen die geen familie of vrienden hebben om hen te herdenken. We hebben veel reacties ontvangen en willen graag de diversiteit aan meningen met jullie delen.

Positieve reacties en bereidheid om te helpen

Melvin Struijk liet weten: "Ja hoor, iedereen verdient mensen om zich heen." De respons op dit onderwerp was groot onder de leden van onze Facebookgroep, die bijna 8000 leden telt. Denise Simonse stelde voor om een pool te vormen met mensen die ervoor zorgen dat niemand alleen hoeft te gaan in hun woonplaats. Joke Van Nispen-de Braal voegde daaraan toe: "Zeker wel, alleen hoe kom je erachter waar en wanneer dit is."

Wil je een uitvaart regelen? Ben je op zoek naar een uitvaartondernemer die je kan helpen bij het regelen van een uitvaart? Klik dan hier.

Ethische en praktische overwegingen

Sommige leden gaven aan dat ze het belangrijk vinden om meer te weten over de persoon voordat ze besluiten om aanwezig te zijn. Angelique van den Broek zei: "Mmm, ik weet het nog niet. Ik zou toch wel graag iets over die persoon willen weten, is het geen pedofiel, verkrachter of moordenaar geweest? Zulke mensen mogen wat mij betreft alleen en eenzaam gaan, sorry."

Zou jij een eenzame uitvaart bijwonen?
Recentelijk vroegen we onze leden, in onze Facebookgroep, of zij zouden overwegen aanwezig te zijn bij een eenzame uitvaart.

Ervaringen uit het veld

Verschillende uitvaartverzorgers deelden hun ervaringen met eenzame uitvaarten. Marthij Heijnen vertelde: "In mijn tijd als uitvaartverzorger heb ik een keer in mijn eentje een urn in het graf laten zakken. Dus ja, zeker zou ik dat doen." Aniek van den Brand deelde dat ze het afgelopen jaar zeven mensen 'alleen' heeft weggebracht en altijd probeert om de uitvaart zo waardig mogelijk te maken.

Gemengde gevoelens en twijfels

Niet iedereen was meteen overtuigd. Een gebruiker onder de naam "Terug naar wie je bent" deelde hun gemengde gevoelens: "Mijn eerste reactie is: ja, natuurlijk! Maar als ik langer nadenk, ben ik er nog niet uit. Dit omdat het mijn visie is dat de ziel na overlijden al is overgegaan. De uitvaart is eigenlijk voor de achterblijvers."

Klik hier om in contact te komen met de ondernemers in onze bedrijvengids waar wij mee samenwerken. Zij helpen je graag verder bij het regelen van een uitvaart en alles wat erbij komt kijken.

Kort samengevat

De poll toonde een breed scala aan meningen en ervaringen. Veel leden zijn bereid om deel te nemen aan een eenzame uitvaart uit respect voor de overledene, terwijl anderen nog twijfelen of ethische overwegingen hebben. Zou jij deelnemen als gast bij een eenzame uitvaart? Laat het ons weten.

Bedrijven

De volgende bedrijven hebben diensten rondom rouwbegeleiding & nazorg

Bekijk alle bedrijven