Wat is een testament en waar sluit ik dat af?

U kunt zelf bepalen wat uw wensen zijn over de verdeling van uw erfenis. Indien u de wens heeft dat uw eigendommen op een bepaalde manier verdeeld worden, kunt u dat vast laten leggen in een testament. Wat is een testament en waar sluit ik dat af?

U kunt uw nalatenschap vast laten leggen in een notariële akte, we noemen dit een testament. U kunt hierin de verdeling van uw nalatenschap aangeven maar ook wie er wel of geen erfgenamen zijn.

Uw erfgenamen

Stel dat u twee kinderen heeft die wettelijk uw erfgenamen zijn maar u wilt dat één van uw kinderen niet wordt gezien als erfgename, dan moet u dat vastleggen in een testament. Doet u dat niet dan zijn beide kinderen wettelijk gezien te allen tijde erfgenamen. Volwassen kinderen erven pas uw nalatenschap nadat beide ouders zijn overleden, wilt u dit anders geregeld zien dan kunt u dat ook vastleggen in uw testament.

Ook kunt u zelf iemand als erfgename aangeven. Denk bijvoorbeeld aan uw beste vriend of een goed doel. In een testament bent u dus de baas als het gaat om de verdeling van uw nalatenschap.

 

Een testament opstellen

Om een testament te kunnen opstellen dient u minimaal zestien jaar te zijn. Hierin kunt u aangeven wat er gebeurt met specifieke delen van uw erfenis. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met uw auto, uw sieraden, uw meubels, uw bedrijf en uw geld? Dit zijn enkele voorbeelden die u kunt vastleggen in het testament. Bij een testament zijn uw erfgenamen verplicht om uw wensen uit uw testament op te volgen.

 

Minderjarige kinderen

Stel dat u minderjarige kinderen heeft, wat gebeurt er met hen indien u en uw partner komen te overlijden? Ook dit kunt u vastleggen in een testament. U wijst dan een voogd toe die tevens het erfdeel van uw kinderen beheert totdat zij 18 jaar zijn.

U kunt ook in uw testament aangeven wie de executeur wordt, dit is een persoon die uw nalatenschap beheert. Hij of zij zorgt ervoor dat uw wensen nageleefd worden, dit kan de notaris zijn maar ook een goede vriend of een familielid van u. U kiest hiervoor als u niet wilt dat uw erfgenamen dit gezamenlijk beheren. Wel kan het zo zijn dat u een van uw erfgenamen aanwijst als executeur.

U kunt een testament bij de notaris laten opstellen. De kosten hiervoor verschillen per notaris. U kunt in onze Bedrijvengids een keuze maken voor een notaris die u hiermee kan helpen. Nadat uw testament opgesteld is zal deze worden ingeschreven in het Centraal Testamentregister. Mochten uw wensen veranderen dan adviseren wij u om dit aan te passen in uw testament bij de notaris. Wanneer u dit niet zou doen blijft uw oude testament rechtsgeldig.

 

Heeft u al nagedacht over uw uitvaartwensen en alles wat daarbij komt kijken? Via onze Uitvaartkluis maakt u aan uw nabestaanden kenbaar wat uw uitvaartwensen zijn. U kunt uw nabestaanden ook een stukje op weg helpen bij het regelen van administratieve en financiële handelingen na uw overlijden. Er komt immers op dat vlak nog veel bij kijken om alles goed te regelen. Met het vullen van de Uitvaartkluis neemt u een grote zorg weg bij uw nabestaanden.

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in categorie: Erfenis/Nalatenschap Wensen vastleggen

Geplaatst in tags: Erfenis nalatenschap notaris testament