Tips voor tijdens het rouwproces

Tips voor tijdens het rouwproces kun je eigenlijk niet op volgorde zetten: je kunt van de ene in de andere emotie schieten. Soms is er geen peil op te trekken en je kunt dan ook in de war raken van wat je geest en je lichaam allemaal ervaren. Helaas is er geen quick fix om hier zo snel mogelijk doorheen te komen. Daarnaast reageert iedereen op een andere manier. Wij geven je in dit artikel wat tips om het omgaan met het gemis en verdriet behapbaar te houden. 

 • Gun jezelf de ruimte

Er is geen goed of slecht tijdens de periode van rouw. Als jij zin hebt om een hele dag onder de dekens te liggen huilen, dan moet je dat gewoon lekker doen. Heb jij er behoefte aan om de hele dag over jouw overleden dierbare te praten: praat. De één zal misschien stil in een hoekje willen zitten, de ander wil eruit en wil dingen doen. Het mag allemaal.

 

 • Over je gevoelens praten

Niet iedereen heeft er behoefte aan of is er even goed in, maar het is een feit dat praten over je gevoelens enorm behulpzaam kan zijn tijdens het rouwproces. Je geeft letterlijk lucht en ruimte aan wat je van binnen voelt en dat kan je helpen om zaken sneller te accepteren. Verdriet kan soms vast gaan zitten in je lijf en geest, woorden geven aan je emoties kan hierbij een goed hulpmiddel zijn. Al is er maar één persoon met wie je kunt praten over wat er in je omgaat, dan is dat al heel fijn.

 • Tijd voor jezelf

Eén van de belangrijke tips voor tijdens het rouwproces: na alle drukte die de dagen voor, tijdens en na de uitvaart met zich meebrengt, heb je er misschien wel even behoefte aan om op jezelf te zijn en niet constant tussen anderen te zijn. Geef dit gerust aan. Familieleden of vrienden zullen zich misschien zorgen om je maken, maar vertel dan dat je even alleen dingen wil verwerken. Laat af en toe mensen toe om er voor je te zijn, maar pak die uurtjes rust voor jezelf ook.

 • Mooie herinneringen

Het kan helpen om mooie herinneringen aan de overledenen levend te houden als het gaat om tips voor tijdens het rouwproces. Dit kun je doen door mooie foto’s te bekijken en erover te praten met familie en vrienden. Je kunt activiteiten doen die je met de overledene ook deed, zodat je het gevoel hebt dat je nog verbonden bent met elkaar. Misschien is dit in het begin nog te moeilijk, maar uiteindelijk kan het je ook troost geven.

 • Zorg voor jezelf

Dat is vaak lastig in de periode van rouw: goed voor jezelf zorgen. Toch kan een gezond en sterk lichaam ervoor zorgen dat je het rouwproces net iets beter doorkomt. Als je goed eet, goed slaapt en ook probeert te bewegen, is ook je lichaam er beter toe in staat om jouw verdriet te dragen.

 • Heb geduld met jezelf

Ken je dat? Je wil je beter voelen en je wil het NU! Helaas is uit onderzoek gebleken dat juist ons verzet tegen de verdrietige gevoelens ervoor zorgen dat ze nog meer aanwezig zijn. Er zit niks anders op dan te accepteren dat je je heel erg rot voelt en dat er tijd voor nodig is om je weer wat beter te voelen. Dat gaat in horten en stoten: twee stappen vooruit en weer eentje terug. Toch is het cliché waar: tijd heelt alle wonden. En dan is de wond misschien nog niet helemaal weg, maar kunnen er toch ook weer fijne momenten zijn.

 

Omgaan met rouw
Je leert met je verdriet te leven in en na de periode van rouw

 • Fases van rouw

De periode van rouw verloopt voor iedereen anders. Er wordt gesproken over de volgende fases:

 1. Ontkenning, je verzet je tegen het idee dat het waar is
 2. Boosheid: je bent boos dat dit jou overkomt, soms zelfs boos op de overledene dat hij/zij je achterlaat
 3. Verdriet: je voelt ontzettend veel verdriet, het voelt zwaar en moeilijk
 4. Acceptatie: het verdriet is er nog, maar je kunt de situatie beter accepteren.Deze fases zijn niet heel duidelijk afgebakend en ze kunnen ook best door elkaar heen lopen. Uiteindelijk is het wel fijn als je in fase 4 terechtkomt.

Zoek je naar meer tips voor tijdens het rouwproces? Soms kun je namelijk het gevoel hebben dat je niet verder komt. Het lukt je niet om je leven weer op te pakken. Dan is het verstandig om professionele hulp in te roepen. Op onze website vind je goede therapeuten of rouwbegeleiders die je daarbij kunnen helpen.

Geplaatst in categorie: Artikelen Rouwen Rouwen

Geplaatst in tags: afscheid begrafenis crematie nazorg rouwen rouwverwerking verlies